Gyurkity Péter

Kiszorítja a piacról riválisát az Intel

A gyártó meglévő előnyére építve igyekszik ellehetetleníteni az AMD-t, ami részben sikeresnek tűnik.

Nem is olyan rég arról számolhattunk be, hogy gyakorlatilag bezuhant a PC-k teljes piaca, ezt pedig többek között a két nagy chipfejlesztő is megérzi, hiszen az eladások nem a korábban vártnak megfelelően alakulnak. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy az Intel igyekszik megragadni a lehetőséget, és mindent megtesz annak érdekében, hogy komoly mértékben visszaszorítsa nagy riválisát, amely nehéz időszak elé néz.

A napokban a Bernstein Research egyik elemzője jelezte saját befektetőik számára, hogy leminősítették az AMD-t, amely elsősorban a jóval erősebb rivális lépései miatt veszít piaci pozíciójából. Az Intel ugyanis agresszív árazással és a piaci kategóriák elárasztásával igyekszik minél nagyobb szeletet megtartani magának, még akkor is, ha ez hosszabb távon saját helyzetének romlásához vezethet. Ez utóbbival a jelek szerint kevésbé foglalkoznak, az elsődleges cél a rivális termékeinek kiszorítása, ami többek között azért kiemelten fontos számukra, mert a cég teljes bevételének 53 százaléka ezen szegmensből, a Client Computing Group eredményéből származik.

Az AMD az utóbbi években kifejezetten az asztali és noteszgépes processzorok felsőbb kategóriáira koncentrált, sok esetben jobb teljesítményt kínálva a felhasználóknak. Az Intel azonban megtartotta jóval nagyobb méretét és saját gyártókapacitását, amely lehetővé teszi számukra az egészpályás letámadást. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy a 12. és 13. Core-generáció, vagyis az Alder Lake és Raptor Lake, már kifejezetten jóra sikerült, ezek tehát jobb eséllyel vehetik fel a versenyt az AMD legerősebb fejlesztéseivel. Meglátjuk, hogy idén, a teljes piac visszaesése alatt, ez mire lesz elég.

Mások eközben a grafikus kártyák szoftveres meghajtóinak folyamatosan növekvő méreteire figyelmeztetnek, többek között azért, mert az AMD esetében ez már szintén bőven 500 MB felett van, miközben az nVidia 800, az Intel pedig 1200 MB felett jár. Kérdés, hogy ezt meddig lehet így folytatni a felhasználók irritálása nélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!