Gyurkity Péter

A Wikipédia ellen fordult Pakisztán

Korábban többször említett okból korlátozzák az oldal elérését, ennek feloldását feltételekhez kötik.

A különböző internetes platformok és portálok elleni kormányzati lépésekről az utóbbi években egyre gyakrabban olvashattunk, ezek között szerepelt a hírt, miszerint Törökországban pénzbírságot kaptak a közösségi portálok a helyi törvények megszegése miatt. Most Pakisztánon volt a sor, amely a Wikipédia ellen lép fel, mégpedig blaszfémia miatt.

A helyi szabályozó hatóság, a Pakistan Telecommunication Authority (PTA) a hónap első napján tette közzé rövid Twitter-bejegyzését, amelyben a jól ismert portál elérésének komoly korlátozását jelentik be, mégpedig olyan tartalom közzététele miatt, amely a kormány hivatalos álláspontja szerint sérti az ország lakosságának érzéseit és ezzel együtt a helyi törvényeket. Állításuk szerint igyekeznek minden pakisztáni állampolgár számára biztonságos böngészést biztosítani, ezzel megy most szembe a Wikipédia, amely eredetileg 48 órát kapott a kérdéses tartalom eltávolítására. Ezt szabták meg fő feltételként az elérés teljes visszaállításához, bár az említett időtartam lejártát követően még ugyanezen hírfolyamban sem közöltek újabb bejegyzést a fejleményekről.

Az illetékesek megemlítették, hogy korábban megkeresték az oldalt a tartalom eltávolításával kapcsolatban, a másik fél azonban nem reagált erre, mi több, az időközben átadott idézés ellenére sem jelezték együttműködési szándékukat. Azt nem tudtuk meg, hogy pontosan mit kifogásoltak a kormányzati felelősök, viszont a mostani lépés egyáltalán nem számít újnak, hiszen a korábbi években a YouTube, a Facebook, a Tinder, illetve a TikTok is a célkeresztbe került, szintén hasonló okok miatt. Jól látszik, hogy a kormányzat igyekszik bizonyos tartalmak eltávolítására bírni a kérdéses oldalakat, többek között azért, hogy a lakosság indulatait kordában tartsák.

Meglátjuk, hova vezet majd a mostani összeütközés, egyelőre nem úgy tűnik, hogy a Wikipédia hajlandó lenne a módosításra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #3
    Be kellene deszkázniuk az eget, elvágni a víz-, gáz-, villany-, olaj vezetékeket, jó magas falat húzniuk a határra és soha többé nem b.szogatná őket a sok sunyi hitetlen gyaur.
    (Persze előtte bebörtönözni azt, aki erről mást gondol ott náluk.)
  • MerlinW #2
    Írja a cikk, blaszfémia az oka. Istenkáromlás, hitvallás sértést jelent.
  • Akva #1
    Megint egy jó kis cikk a semmiről. Ha nem tudjuk, mi a kifogás tárgya, akkor egyáltalán semmivel sem lettünk okosabbak.