Berta Sándor

Török­országban 3 év után ismét elérhető a Wikipédia

Az intézkedés egy közel 1000 napos időszakot zárt le.

Törökországban 2017 április 29-én vezettek be cenzúrát a Wikipédia és annak összes nyelvi változata ellen. Most a török alkotmánybíróság tavaly decemberi ítélete után egy hónappal egy ankarai bíróság megsemmisítette a 991 nappal ezelőtt bevezetett blokádot. Az alkotmánybíróság tavaly december 26-án határozott úgy, hogy a Wikipédia 2017 óta tartó törökországi betiltása sérti a szólásszabadságot, valamint nem felel meg a demokratikus társadalmi rend követelményeinek. Emellett úgy találták, hogy az enciklopédia nem tartalmaz semmi olyan súlyosat, amely a korlátozást jogossá teszi. Az alkotmánybíróság döntése szerda reggel jelent meg a hivatalos közlönyben. A nap folyamán az az ankarai bíróság is a tiltás feloldásáról határozott, amelyik annak idején a korlátozást elrendelte.

A döntés meghozatala egyébként pont egybeesett a népszerű online lexikon 19. születésnapjával, az úgynevezett Wikipédia-nappal. Az ítélet gyakorlatba való átültetése ugyanakkor nem ment zökkenőmentesen, a Wikipédia nem vált azonnal elérhetővé minden török internetező számára. A NetBlocks.org adatai alapján a döntést fokozatosan terjesztettek ki az egész országra. Érdekesség, hogy az elmúlt közel három esztendőben Kína mellett egyedül Törökország vonta teljes blokád alá a népszerű internetes lexikont. A döntést az évek során számos emberi jogi szervezet támadta, amelyek úgy vélték, hogy az ügy kiváló példa arra, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök és az általa vezetett állam miként korlátozza a véleményszabadságot.

A blokád bevezetését a török távközlési hivatal azzal indokolta, hogy a Wikipédia oldalain olyan információk szerepeltek, miszerint az ország terrorszervezeteket támogat. A helyi alkotmánybíróság viszont megállapította, hogy a vitatott tartalmakat a platform időközben vagy módosította vagy teljesen eltávolította.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!