Berta Sándor

Nem fogad el kriptovaluta-adományokat a Wikipédia

A népszerű online lexikon közössége elutasította a lehetőséget a bányászat hatalmas áramfogyasztása miatt.

A Wikipédia még 2014 augusztusában jelezte, hogy elfogadja a bitcoint. Ennek ellenére a Wikimédia Alapítvány most szavazást rendezett arról, hogy a platformon biztosítsák-e a felhasználók számára a virtuális fizetőeszközökkel végrehajtott adományozás lehetőségét. Nos, a közösség tagjai azért utasították el a dolgot, mert számos digitális pénznek, köztük elsősorban a bitcoinnak és az Ethereumnak rossz a környezeti egyensúlya, vagyis az adott megoldások termelése rendkívül sok energiát emészt fel.

A vita több hónapon keresztül tartott és azt Molly White, egy kriptovaluta-ellenes aktivista indította el a bejegyzésével, amelyben azt írta, hogy a virtuális fizetőeszközök tisztán spekulációs objektumok, ezért az alkalmazásuk és elfogadásuk ellentétes a Wikipédia céljaival, s azokat a Wikimédia Alapítványnak nem kellene támogatnia. A vélemények között szerepelt, hogy az adományozóknak gyakran nincs más lehetőségük arra, hogy a Wikimédia Alapítványt pénzzel lássák el, például azért, mert nem rendelkeznek bankfolyószámlával. Ráadásul néhány országban kockázatosak lehetnek a nem névtelen adományozások.

A Wikimédia Alapítvány mostanra lezárta a vitát. A szervezet a beérkezett véleményeket április végéig összegzi és utána még lesz egy belső vita, majd meghozza a végső döntést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!