Berta Sándor

Felhasználó­barátabb lett a Wikipédia

A népszerű internetes lexikon egy évtized óta először kapott nagyobb átalakítást.

Önkéntesek segítségével megújult a Wikipédia kezelőfelülete. Az üzemeltetők a frissített felhasználói felületet a platform angol változatának 22. születésnapjára adták ki és vizuálisan alig különbözik a korábbi dizájntól, inkább a felhasználóbarátságra összpontosít. Az új fejléc gyorsabb hozzáférést biztosít a kereséshez és a cikkek szekcióihoz, míg az átdolgozott kereső képeket és leírásokat jelenít meg gépelés közben. Ezenkívül egyszerűsödött a nyelvváltoztatás funkciója.

A frissített tartalomjegyzéket úgy tervezték, hogy a jövőben a felhasználók egyszerűbben eligazodjanak a tartalomban. Egy kihajtható oldalsáv is használható a zavaró tényezők eltávolítására olvasás közben. Az alapértelmezett betűtípus nagyobb lett, hogy a szöveg olvasása kevésbé erőltesse meg a szemet.

"A Wikipédia asztali frissítése az egyik legfontosabb fejlesztés, amelyet a Wikimédia Alapítvány annak érdekében hajt végre, hogy az emberek könnyen hozzáférhessenek a világ tudásanyagához. Ezzel szeretnénk biztosítani, hogy a világon mindenki szabadon és egyenlően hozzáférhessen a tudáshoz, függetlenül attól, hogy hol él vagy honnan származik" - közölte Selena Deckelmann, a Wikimédia Alapítvány termék- és technológiai igazgatója. A frissítés azonnal megjelenik az angol internetezők esetében és a Wikipédia 318 aktív nyelvi változatának 94 százalékán már elérhető az összes asztali felhasználó számára. Az arab és görög olvasóknak pedig az asztali frissítés már alapértelmezett beállítás.

A Wikimédia Alapítvány nem távolított el semmilyen funkciót és a változtatások valódi javulást eredményeztek a nemzetközi teszteken. A felhasználók 30 százalékkal gyakrabban kerestek és 15 százalékkal kevesebbet görgettek. A módosítások célja az volt, hogy a Wikipédia hozzáférhetőbbé váljon, különösen az internetet nem ismerő internetezők számára. Az aktív Wikipédia-felhasználók viszont aligha veszik észre a változásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!