Berta Sándor

Jobban segíti az új szerzőket a Wikipédia

A népszerű internetes lexikon üzemeltetője számos funkcióval támogatja az önkéntes segítőket.

A Wikimédia Alapítványok Növekedési Csapata (WMF) számos olyan funkciót és fejlesztést tett közzé, amelyek megkönnyítik a kezdő szerzők számára a cikkek szerkesztését. A lépésre azért került sor, mert felmérések szerint az új szerkesztők számára technikai, koncepcionális és kulturális okból is nehéz lehet az indulás. A nehézségek miatt a kezdő önkéntes segítők eddig túl gyorsan hátat fordítottak a platformnak.

Mostantól az új szerzők számára elérhető egy új kezdőoldal, amely javaslatokat tesz a klasszikus feladatokra. Az utóbbiakat gépi tanulással lehet megtalálni és megjeleníteni. Emellett rendelkezésre áll egy mentorprogram, amelynek keretében tapasztalt írók válaszolnak a kérdésekre és segítenek a problémák megoldásában. A súgótáblán láthatók a legfontosabb információk és utasítások, s a kezdők által szerkesztett Wikipédia-bejegyzések találatainak száma is látható. Az új segítőknek az összes új funkció elérhető mind asztali, mind mobil eszközökön. A funkciókat természetesen a tapasztalt felhasználók is aktiválhatják.

A WMF 2018 óta létezik és igyekszik elérni, hogy több szerző legyen a Wikipédia rendszerében. Ezt többek között nehezíti, hogy a népszerű internetes lexikon írói között a hangnem nem mindig barátságos. Az újonnan érkezőknek számolniuk kell azzal, hogy munkájukat ízekre szedik, gyakran pedig egyszerűen törlik és felülírják - akár jogosan, akár jogtalanul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!