Berta Sándor

Algoritmus segít a megfelelő állások megtalálásában

Rengeteg az álláskereső és egyben nagy a munkaerőhiány, a munkaadók és a munkavállalók összepárosítása közel sem tökéletes.

Néhány vállalat már 2014-ben tesztelte azokat az új megoldásokat, amelyeknél szoftver döntött az állásra jelentkezők felvételéről vagy elküldéséről. A koronavírus-járvány időszakában rendkívüli módon megnőtt a kereslet az ilyen szolgáltatások iránt. A módszer segít a munkaadóknak pénzt és időt megtakarítani, ráadásul a számítógépes rendszerek kevésbé előítéletesek és gyakorlatilag végtelen számú szempontot tudnak figyelembe venni. Problémát jelent viszont, hogy egyre többször hoznak fontos döntéseket olyan algoritmusok, amelyek az oktatás, az igazságügy és egészségügy területén kapnak komoly szerepet. 2021 szeptemberében kiderült az is, hogy a programok néha furcsa indokok alapján utasítják el az állásokra jelentkezőket.

A HROS nevű cég egy algoritmus segítségével személyre szabott állásokat talál az álláskeresők számára. A zord gazdasági környezet nem kímélte az európai kezdő vállalkozókat sem, tavaly mintegy kétharmaddal kevesebb vállalkozás indult, mint az előző esztendőben. A technológiai ágazatban mintegy 14 000 ember veszítette el állását, ami a világszerte megszűnt munkahelyek 7 százalékát jelentette. A HROS.io a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben is megfelelő tehetségeket akar találni a feltörekvő társaságok számára. "Nehéz év volt az induló vállalatok számára, de ez az időszak el fog múlni, a tehetségek iránti kereslet továbbra is megmarad. A szakképzettséghiány leküzdésében a startup-világ kulcsfontosságú. A toborzást végzők azonban továbbra sem hatékonyak. Aki az értékesítési ágazatban keres alkalmazottat tűt keres a szénakazalban. Ez így nem mehet tovább" - jelentette ki Maria Baumgartner, a HROS vezérigazgatója.

A cég egy mesterséges intelligencia-alapú algoritmussal kívánja javítani a toborzási folyamatot. "A cél az, hogy a szoftver ne csak jobb találatokat adjon, hanem megmutassa az embereknek a személyiségprofiljuknak megfelelő egyéb munkalehetőségeket is" - magyarázta Lukas Rippitsch, az állásplatform társ-vezérigazgatója és alapítója.


A szolgáltatás igénybevételéhez az álláskeresők regisztrálniuk kell a HROS weboldalán. Amellett, hogy megadhatják végzettségüket vagy a munkatapasztalatukat, egy sor személyiségteszttel is bővíthetik profiljukat. Ezek célja, hogy azonosítsák az adott személy egyéni erősségeit, például az érzelmi intelligencia szintjét vagy azt, hogy a munkamódszerük mennyire illeszkedik egy feltörekvő vállalkozás munkamódszeréhez. A tehetségek ezen adatai alapján az algoritmus végül megtalálja a lehetséges karrierutakat. Az álláskeresők megtudhatják, hogy más, hasonló készségekkel rendelkező emberek milyen pozíciókat töltöttek már be életútjuk során. A mesterséges intelligencia a felhasználókat megfelelő állásajánlatokkal is összeveti és közvetlenül a társaságokhoz irányítja őket. Minél több tesztet futtatnak le, annál pontosabb lesz az előrejelzés.

"Sok hirdető kolléga már most is tesz valamilyen előrejelzést, de ez erősen munkakör-alapú. A mi algoritmusunk ezzel szemben személyiségalapú. Ez nem csupán abban segít, hogy az álláskeresők hosszú távon jobb egyezéseket érjenek el, hanem abban is, hogy olyan állásokat találjanak, amelyek esetleg kívül esnek az elképzeléseiken vagy a komfortzónájukon" - tette hozzá Rippitsch. A keresés a másik irányba is működik: az induló vállalatok a HROS platformba táplálhatják be munkaköri leírásaikat, az algoritmus ezután javaslatokat tesz a megfelelő jelöltekre. Amennyiben egy cég nem rendelkezik pontos leírással egy munkakörről, például egy értékesítési vezető munkaköréről, a mesterséges intelligencia automatikusan létrehoz egy mintaprofilt a leendő alkalmazottal szemben támasztott lehetséges követelményekkel.

A startup azonban nem akar kizárólag a mesterséges intelligenciára támaszkodni. Rippitsch szerint az emberi kapcsolat továbbra is fontos, például az, hogy az álláskeresőknek legyen egy tanácsadójuk és hogy a technológia segítségével kiküszöböljék az esetleges félelmeket a kapcsolatfelvételtől és a társaságoktól. Egy valódi "tehetségmenedzser" kíséri tehát az álláskeresőket és a vállalkozásokat az elhelyezkedési folyamatban. A HROS platformnak jelenleg a webes verziója működik. A jövőben a program mobil változata is elérhető lesz iOS és Android rendszerekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!