Berta Sándor

170 műholdból áll majd az európai űrinternet

Szélessávú internet mindenkinek, még Afrikának is, alternatívát kínálva az amerikai és kínai riválisoknak.

A Reuters arról számolt be, hogy az európai uniós tagállamok és az Európai Parlament törvényhozói valószínűleg a jövő héten megállapodnak a 6 milliárd eurós műholdas internetrendszerről. Az Európai Bizottság februárban jelentette be a műholdas internetrendszer kiépítésére és üzemeltetésére irányuló kezdeményezést, amely része Thierry Bretonnak, az Európai Unió belső piacokért és szolgáltatásokért felelős biztosának stratégiai autonómiát célzó kampányának.

Az új hálózatra az orosz és kínai katonai űrprogramok felerősödése és a műholdfelbocsátások számának ugrásszerű növekedése miatt is szükség van. A műholdas internetrendszer segíthet felgyorsítani a szélessávú internet kiépítését Európában, miközben Afrikára is kiterjedne, lehetővé téve az Európai Unió számára, hogy az ottani országoknak alternatívát kínáljon a kínai versenytársakkal szemben. Az űrbe telepített hálózat nagyobb kiesések vagy katasztrófák esetén támogathatná a földi infrastruktúrákat, és a hagyományos szolgáltatók által nem lefedett helyeken is megbízható kapcsolatot biztosítana.

Az európai uniós tagországok tisztviselői és a törvényhozók november 17-én találkoznak, hogy a projekt végső részleteit kidolgozzák. A felek között arról ugyanakkor továbbra is nézeteltérés van, hogy honnan lesz pénz a program finanszírozására. Az már biztos, hogy az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurót különböző uniós projektekből akar átcsoportosítani, illetve más uniós programokból származó, el nem költött pénzeket is felhasználna, míg a fennmaradó 3,6 milliárd eurót a magánszektornak kell előteremtenie.

A javasolt műholdas internetrendszer 2025 és 2027 között 170 alacsony pályára állított műhold építését és indítását eredményezheti. A területen tevékenykedő cégek között van az Elon Musk-féle SpaceX, az Amazon Kuiper Systems, a brit OneWeb és a francia Eutelsat Communications. Az utóbbi a bevételeket tekintve a világ harmadik legnagyobb műholdüzemeltetője, amely a brit OneWeb, az Arianespace és a Thales Alenia Space cégekkel egyesül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bunny #1
    Ide már a világnak, de főleg az EU-nak felébredni, hogy kritikus helyeken kell az önellátás, nem lehet senkire hagyatkozni, mert sose tudhatod mikor épp kivel rúgod össze a port. Lásd kínai ellátási gondok a covid alatt, chip hiány, most orosz gáz miatti kapkodás, és így tovább. Nem mondom, hogy mindenből saját kell, de a kritikus dolgokra igenis kell saját alternatíva, és a XXI. században az internet az közmű.