Berta Sándor

Európa túlságosan függ Kínától fejlett technológiák terén

A finn kormányfő szerint baj lesz belőle, ha nem változtatnak a félvezetőipari kitettségen.

"Európa jelenleg túlságosan függ Kínától a fejlett technológiák területén és óvakodnia kell ettől a függőségtől. Legyünk őszinték, már most is vannak sebezhető pontjaink. Ha a chipeket vagy a félvezetőket nézzük, akkor túlságosan függünk az ázsiai államtól" - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök a Helsinkiben évente megrendezett Slush startup rendezvényen. A politikus hozzátette, hogy a kontinensnek van mit tanulnia az orosz energiától való függőségéből, amely az Európában jelenleg is fennálló energiaválsághoz vezetett, valamint a koronavírus-járvány idején tapasztalt egészségügyi ellátási hiányosságokból.

"Biztosítanunk kell, hogy rendelkezzünk a megfelelő képességekkel és a tudással ahhoz, hogy rendelkezzünk ezekkel a technológiákkal és ne függjünk Kínától és más tekintélyelvű országoktól, amelyeknek más a logikájuk, mint a demokratikus államoknak" - hangsúlyozta Sanna Marin. A finn miniszterelnök emellett sürgette Európát, hogy fektessen be nagyobb összegeket a saját fejlesztésekbe az olyan új technológiai területeken, mint a mesterséges intelligencia és a kvantumszámítástechnika.


"Ezek a képességek nem szerezhetők meg egy éjszaka alatt. Ehhez sok időre van szükség. Például egy félvezetőüzem teljes kapacitásra futtatása akár 10 évet is igénybe vehet, ezért már most el kell kezdeni ebbe invesztálni. Nagyon aggódom a technológia ezen része miatt, mert attól tartok, hogy ugyanazokat a hibákat követjük el a digitális megoldásokkal, valamint a nyersanyagokkal kapcsolatban, amelyekre szükségünk van ezeknek a technológiáknak az előállításához" - szögezte végül le a politikus.

Az Európai Tanács múlt havi Kínáról szóló megbeszélése során a vezetőket figyelmeztették, hogy a Tajvannal – amelyet Peking renegát tartománynak tekint – bármilyen konfliktus kirobbanása valószínűleg komoly fennakadást okozna a technológiai ellátási láncokban. Az EU az év elején bemutatta saját chiptervét annak érdekében, hogy a kontinens piaci részesedését a globális félvezető-értékláncban 2030-ra 20 százalékra emelje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kotomicuki #5
  Hát, olyanokkal nehéz lesz előrelépni, akik az atomerőműveket záratják be a lignitesekért és mindezért még körbe is szopják egymást a "tudatos környezetvédelem" nevében, miközben egy közük nincs hozzá háborút finanszíroztatnak velük a maradék életterük felad(at)ása mellett!
  Európának már angéla idejében elment ez a vonat, mert már akkor a sosem volt bajok meg nem oldhatóságára ment el hiába az idő és a pénz is. Ekkora hátrányból meg már rátermett vezetőkkel és 180 fokos fordulatokkal sem lehet egyik évtizedről a másikra, újra a csúcsra jutni, mert itt, 3-4(-5) évtized alatt századok vérrel-verejtékkel megszerzett eredményeit dobták ki az ablakon a semmiért.
  De legalább már kezdik a felsőbb körökben is érezni azt, hogy a "globalizációnak" csak árnyoldalai vannak, azt az igen-igen szűk réteget kivéve...
 • Sir Cryalot #4
  " ius murmurandi "

  érti aki érti
 • opinion #3
  bla bla bla

  te már megint egy semmitérő kommentet írtál

  bla bla bla
 • Sir Cryalot #2
  bla bla bla

  "hol az adókedvezményem meg a koktélom? Ki nyert eurovision-ön? Mikor lesz megint eurovision? "

  bla bla bla
 • quatlander #1
  Jó reggelt!!!