Berta Sándor

Okosfalvakra épít az EU

Ezek a települések jelenthetik a vidéki térségek jövőjét.

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (ENLR) szerint az intelligens falufejlesztésnek nevezett megközelítés a vidéki területek digitális és részben szociális innováció révén történő újjáélesztését célozza. "A digitalizáció és az okosfalvak kialakítása kulcsfontosságú a vidéki területek fejlődéséhez" - jelentette ki Janusz Wojciechowski, az Európai Unió mezőgazdasági biztosa. A politikus egy a témával foglalkozó konferencián azt magyarázta, hogy ezek a települések rendkívül fontos eszközt jelentenek a vidéki térségekben rejlő potenciál felszabadításához. Az elképzelések alapján a gyakorlatban számos intézkedés valósulhat meg, például a digitális szolgáltatások használata a vidéki területek általános érdekű ajánlatainak javítására vagy a digitális platformok alkalmazása a helyi és regionális politikában való demokratikus részvétel előmozdítására.

Az Európai Bizottság jelenleg két egymást követő, Smart Rural 21 és Smart Rural 27 nevű projekten keresztül ösztönzi az okosfalvak kialakítását. Janusz Wojciechowski rámutatott, hogy a cél a legjobb gyakorlatok megosztása, a kísérleti projektek végrehajtása és hasznos következtetések levonása a jövőbeli politikák számára. Ezek a projektek eddig is sikeresek voltak és felkészítették a közösségeket az intelligens falufejlesztésre, valamint a vidéki régiók igényeihez igazított technológiai, digitális és társadalmi innovációkat vezettek be.

Az Európai Unió mezőgazdasági biztosa üdvözölte azt is, hogy a tagországok többsége támogatja az okosfalu megközelítést a megreformált közös agrárpolitika (KAP) végrehajtására vonatkozó nemzeti stratégiai terveken keresztül. Hozzátette, hogy az ilyen "intelligens megoldások" előfeltétele a vidéki területek digitális infrastruktúrához való csatlakoztatása. "A digitalizációból csak - mind a sebesség, mind a minőség tekintetében - erős (internet)kapcsolattal - származhatnak komoly előnyök" – emelte ki az Európai Unió mezőgazdasági biztosa.

Nemrég az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága elfogadott egy állásfoglalást a vidéki területek hosszútávú fejlesztéséről. Az európai uniós képviselők egyebek mellett azt kérték, hogy a KAP részét képező Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a Kohéziós Alap egy részét a vidéki térségek megerősítését célzó intézkedésekre különítsék el. A képviselők kifejtették, hogy "a vidéki lakosság körében egyre nő az elégedetlenség", ami abból a benyomásukból ered, hogy úgy érzik, a politikai döntéshozatalban nem veszik kellőképpen figyelembe az igényeiket. Az állásfoglalásban ezért a helyi és regionális döntéshozók, valamint a civil társadalom szereplőinek megerősítésére szólítottak fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Nahát én eddig azthittem adókedvezményre eu-s bürokratáknak brüsszelben, de azért jó látni hogy nézelődnek a buborékjukon túl (vagy nem).