Berta Sándor

Okosórát hordhatnak majd a tehenek

A technológiai fejlődés nem áll meg a hagyományos mezőgazdaságnál, és hamarosan túlmutathat az automatikus etetőkön és a betakarító robotokon. A tejelő tehenek állnak a legújabb gondolkodás középpontjában. A néhány esztendőn belül beköszönő új korszak a mezőgazdaság 4.0.

A szarvasmarhák helyének és környezeti feltételeinek, valamint egészségi állapotának és szaporodási képességének nyomon követésére szolgáló intelligens technológia alkalmazása hozzájárulhat a nagyobb hatékonysághoz. Ez a felügyelet azonban gyakran magas energiaköltségekkel jár, a kutatók ezt szeretnék ellensúlyozni. Olyan okos kütyüt fejlesztettek ki tehenek számára, amely a legapróbb mozdulatok által generált mozgási energiát rögzíti, és azt az intelligens tanyatechnológia működtetésére használja.

"A gazdaságokban a szarvasmarhák környezeti és egészségügyi információinak nyomon követése segíthet a betegségek megelőzésében, valamint a legelőtenyésztés és -gazdálkodás hatékonyságának javításában" - fejtette ki Zutao Zhang társszerző, a kínai Délnyugati Csiaotong Egyetem energiakutatója. A rögzített információk magukban foglalják az oxigénkoncentrációt, a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, a testmozgás szintjét, a szaporodási ciklusokat, a tejtermelést és a betegségeket is.


A tehenek e célból kis érzékelő eszközöket viselnek a bokájuk és a nyakuk körül - gyakorlatilag egy okosórát a legelő szarvasmarhák számára. A készülék rögzíti az állatok napi mozgását, például a járást, a futást vagy akár a nyak mozgása által termelt mozgási energiát. Ezt egy lítiumion-akkumulátor tárolja, és ezzel táplálja a terméket, amely összegyűjti mindazokat a fontos adatokat, amelyekre a gazdának szüksége van a gazdaság optimalizálásához.

Zhang és kollégái embereken is tesztelték a készülékeket és megállapították, hogy egy könnyű kocogás elég volt ahhoz, hogy a készülékben aktiválódjon a hőmérsékletmérés. A szakértők a jövőbeni alkalmazási területeket a mozgásfigyelésben, az egészségügyben, az intelligens otthonban és a vezeték nélküli érzékelőhálózatok kiépítésében látják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #4
  Lássuk! Szerverek, cyber security, network, informatikus és hozzáértő aki tud is mit kezdeni a kapott adatokkal. Azt hiszem olcsóbb lenne egy pásztort alkalmazni és rábízni a teheneket, mert hogy ezzel a technológiával csak drágább lesz az is biztos.
 • wkm #3
  Link
  Utoljára szerkesztette: wkm, 2022.12.09. 13:32:59
 • Ellaberin #2
  Talán először "okosan" meg kellene oldani a metán kibocsájtásuk begyűjtését......

  Egyébként biztosan rögzít is valamit, de az energiát TERMELI a mozgásukból - legalább lektoráltassátok a fordításotokat, olyannal, aki ért is hozzá.

  Aztán meg baromi nagy találmány piezo cuccokkal energiát termelve akkumulátorokat tölteni, megérne egy Nobel díjat.
 • kvp #1
  Ez ugyanaz a technologia amit a kinai buszsoforok is kaptak es ok se vehetik le szolgalaton kivul. Egyebkent itthon is volt ra probalkozas malacok eseten, de kiderult, hogy a jelenlegi husarak mellett nem eri meg anyagilag. Ha sokkal exkluzivabba tennek a husfogyasztast (hogy csak az igazan gazdagok luxusa legyen), akkor talan megerne okoskutyukkel felszerelni azt a par tehenet.