Berta Sándor

Fél perc alatt elemzi a kutyák röntgenképeit a mesterséges intelligencia

Egy új rendszer rendkívül gyorsan kiértékeli a felvételeket.

Az SK Telecom bejelentette, hogy elindította Dél-Korea első mesterséges intelligencia alapú állatorvosi röntgenkép-diagnosztikai asszisztencia szolgáltatását, amelynek neve X Caliber. A társaság a megoldást a szeptember 25-én tartott 2022-es szöuli állatorvosi konferencián mutatta be.

Az X Caliber egy webalapú szolgáltatás, amely mesterséges intelligencia segítségével elemzi az állatorvos által készített és az X Caliber Vet AI nevű mesterséges intelligencia platformra feltöltött kutyák röntgenfelvételeit, majd 30 másodpercen belül visszajuttatja az elemzés eredményét az állatorvosnak. Mivel a rendszer az adatok tárolására és lekérdezésére felhőt használ, nincs szükség külön szerver telepítésére a kórházban. Webalapú szolgáltatásként az X Caliber könnyen frissíthető és kezelhető. Az állatorvosok bárhol és bármikor megnézhetik a mesterséges intelligencia alapú képi diagnózis eredményeit mobilkészülékükön vagy számítógépükön. A rendszer betegség-felismerési aránya 84-86 százalék. 84 százalék a kutyák mellkasi röntgenfelvételeiből származó 10 különböző rendellenes minta felismerésében és 86 százalék a kutyák mozgásszervi röntgenképein 7 különböző rendellenesség felismerése esetén.


Az SK Telecom úgy tudta megvalósítani az X Caliber nagy teljesítményét, hogy teljes mértékben kihasználta a szakértelmét az adathalmazok fejlesztésétől és tárolásától kezdve a mesterséges intelligencia modellezéséig és az AI Full Stack alapú szolgáltatási alkalmazásig. Az utóbbi a mesterséges intelligenciák integrált csomagja, amely számos különböző réteg - például infrastruktúra, hardver és szoftver - technológiai elemeit kapcsolja össze, amelyek egy mesterséges intelligencia szolgáltatás megvalósításához szükségesek. Az ITU-T nemzetközi szabványos munkadokumentumként fogadta el.

A kiváló minőségű adatkészletek kifejlesztése érdekében az SK Telecom öt nemzeti egyetemmel működött együtt. Az adatbővítési technológiát alkalmazták az adathalmazok mennyiségének és sokféleségének növelésére, valamint a mesterséges intelligencia teljesítményének fokozására klinikai környezetben.

A technológia modellezéséhez az SK Telecom automatizált adatcímkézést és mesterséges intelligencia modelleket alkalmazott. Egy ilyen modell kifejlesztésekor szükség van egy olyan folyamatra, amelyben az adatokat kategorizálják, címkézik és a mesterséges intelligencia tanuláshoz optimális formába dolgozzák fel. Az aktív tanulás révén automatizálták az adatok tanulási folyamatát és nagy teljesítményű állatorvosi diagnosztikai mesterséges intelligencia modelleket és kiváló minőségű technológiai adatkészleteket fejlesztettek ki a tanuláshoz. A mesterséges intelligencia modellek megvalósításával az SK Telecom azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók gyorsan megkapják az eredményeket. Az X Caliberhez alkalmazott mesterséges intelligencia tanulási környezetet a felhőben fejlesztették ki, így a vállalat számára kényelmes a szolgáltatás minőségének frissítése és a további funkciók terjesztése.


Bár az X Caliber jelenleg csak kutyák számára kínál képdiagnosztikai szolgáltatást, a társaság jövőre tervezi a szolgáltatás kiterjesztését macskákra is. Az X Caliber tengerentúli terjesztését is tervezik előmozdítani Európában és Ázsiában, ahol nem létezik hasonló szolgáltatás, miközben a betegségfelismerési arányt folyamatosan javítja a megerősített mélytanulás. Az X Caliber jelenleg egy hónapos ingyenes próbaidőszak után havi 300 000 wonért előfizetéses szolgáltatásként érhető el.

"Mivel a mesterséges intelligencia technológiákat gyors ütemben fejlesztik és alkalmazzák az orvosi ágazatban, az SKT X Caliber kereskedelmi forgalomba hozatala várhatóan fontos fordulópontként szolgál majd az állatorvoslás fejlődésében" - jelentette ki Lee Young-won, a Chungnam Nemzeti Egyetem Állatorvosi Főiskolájának professzora. "Korea első mesterséges intelligencia-alapú képi diagnosztikai képi diagnosztikai segédeszközét úgy tudtuk kifejleszteni, hogy öt nemzeti egyetem mesterséges intelligencia-szakértelmét és kiváló minőségű adatait egyesítettük. Tovább fogjuk bővíteni a diagnosztika körét, hogy jobb állatgondozási szolgáltatásokat nyújtsunk és javítsuk az állatok jólétét" - tette hozzá Ha Min-yong, az SK Telecom fejlesztési igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!