Berta Sándor

Automatizáltan elemezhető az állatok viselkedése

Az ETH Zürich és a Zürichi Egyetem munkatársai egy olyan új módszert fejlesztettek ki, amely a mesterséges intelligencia segítségével értékeli ki az állatok viselkedését. Ezáltal lehetővé vált a viselkedéskutatásban a részletes vizsgálatok automatizált elvégzése. A fejlesztést a svájci város állatkertjében tesztelik.

Az állatok viselkedésének a tanulmányozásakor a szakembereknek mindig nagy mennyiségű videót kell elemezniük. A felvételek összes hossza több hetet, sőt, hónapot tesz ki. De számítógéppel az eddig rendkívül hosszadalmas folyamat lerövidíthető és egyszerűbbé tehető, így az értékelés akár egy gombnyomásra megtörténhet. További előny a reprodukálhatóság és az egyes kutatócsoportok elemzőmunkájának a jobb összehasonlíthatósága. A kifejlesztett képelemző algoritmus a számítógép-alapú látásmódot és a gépi tanulást használja, meg tudja különböztetni a különböző állatokat egymástól és felismeri azok viselkedésmódját, amely például a kíváncsiságon, a félelmen vagy a fajtársaikkal való harmonikus interakciókon alapul.

A zürichi kutatók algoritmusa annyira érzékeny, hogy akár a hosszú időn át tartó lassú változásokat is észreveszi az egyes állatok viselkedésében. A szoftver minden egyes állatfaj esetében alkalmazható, a tudósok az egerekkel és a makákókkal tesztelték. A megoldás egy nyilvános platformon a világ minden kutatója számára elérhető, Ugandában például már használják is.

Az algoritmusnak van még egy előnye: az állattartás javítására is alkalmazható, hiszen lehetővé teszi az egyes állatok vagy állatcsoportok folyamatos megfigyelését és a normálistól eltérő viselkedés automatikus és azonnali felismerését. Így kiszűrhetők a fertőzések vagy a megbetegedések és azonnal javítani lehet az állatok körülményein. Továbbá a módszer a biológiai, a neurobiológiai és az egészségügyi alapkutatásban is maximálisan használható, többek között felismerhetővé teszi a stresszt, a félelmet és a rossz közérzetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • caprine #2
    és azt is észreveszi ha valamelyik állat fogai közé beakad a kaja, és befujja a fogselyemriadót:)
  • Agyturbinikusz #1
    Akkor ez azt jelenti, hogy a fórumok hozzászólásai automatikusan kiértékelhetők?