Berta Sándor

Ismét kárt okozott egy hód Brit Columbiában

Ismét "egyedi kanadai üzemzavar" volt Kanada legnyugatibb tartományában.

Tavaly áprilisban hódok vágták el a világhálótól Tumbler Ridge települést és a környékét. A 2000 lakos közül 900 ember egyik pillanatról a másikra internethozzáférés nélkül maradt. A károkat a Telus internetszolgáltató munkatársai 36 órányi megfeszített munkával állították helyre. A cég az esetet "egyedi kanadai üzemzavarnak" minősítette.

Most egy hasonló esetre került sor Kanada északi részén, és a felhasználók több mint 8 órán át voltak kénytelenek lemondani az online, a telefon- és a mobilkapcsolatról. A hatóságok több napon át tartó nyomozások során derítettek fényt a feltételezett elkövető kilétére. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gyanúsítottnak feltűnő fogsora van, visszavonultan él és korábban nem volt ismert a rendőrség előtt. Egy hódról van szó, de nem világos, hogy pontosan melyikről.

A tetthely rekonstruálása közben kiderült, hogy egy nyárfa rádőlt a Topley és Houston települések között húzódó elektromos és optikai vezetékekre, s a törzsön lévő jellegzetes harapásnyomok elárulták az okot. A keletkezett áramkimaradás mindössze 21 ügyfelet, de a térség több részét és települését (Burns Lake, Granisle, Haida Gwaii, Hazelton, Kitimat, Prince George, Prince Rupert, Smithers, Terrace, Thornhill, Houston, Topley, Telkwa, Fraser Lake, Vanderhoof) is érintette.

Az üzletek nem tudtak kártyás vásárlásokat fogadni, csak készpénzzel lehetett fizetni. "Manapság már senki sem hord magánál készpénzt” - mondta Brett Johnson, a Petro-Canada benzinkút alkalmazottja. "Azok az emberek, akik északra kanyarodnak a 37-es főútra, általában ezen a benzinkútnál tankolnak, mert a következő két órányi távolságra van" - mondta. A mobilkapcsolatokat azért zavarta meg az eset, mert az antennák az egyetlen optikai kábelhez vannak csatlakoztatva. Ráadásul a nyárfa kidöntése még tüzet is okozott.

Bob Gammer, a BC Hydro nevű helyi energiaellátó képviselője a CTV News kanadai adónak azt nyilatkozta, hogy a sérült vezetékek egy mocsaras környezetben, magas vízállású helyen voltak, amely megnehezítette azok kijavítását, illetve kicserélését. A szakember hozzátette, hogy az, hogy egy hód ekkora károkat okoz, ugyan szokatlan, de időnként megtörténik. Azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő, a CityWest nevű szolgáltató egy második optikai kábelt is lefektet a parton egészen Vancouverig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Eleg durva, hogy eddig redundancia nelkul mukodtek, ugyanis egy fel Magyarorszag meretu teruletrol van szo es a listaban tobb part menti telepules, sot egy kb. 100 kilometer hosszu sziget is van, ami kb. 50 kilometerre van a szarazfoldtol. Ez kb. olyan, mintha itthon a Dunantult egyetlen optikai kabel latna el Budapestrol internettel es ez fabol keszult oszlopokra lenne aggatva, raadasul szigoruan sorban, karcsonyfaegokkent felfuzve minden telepulest.

    Az also vastag fekete kabel a teljes regio internet gerince... :-D

    https://www.google.com/maps/@54.507079,-126.3012101,3a,64.3y,344.62h,99.92t/data=!3m6!1e1!3m4!1sslZ9rxNNK_-6RXFelR85eg!2e0!7i13312!8i6656