Berta Sándor

Mesterséges intelli­gen­cia segít­ségével beszél­nének az állatokkal

Amerikai kutatók gépi tanulással akarják lefordítani az állatok nyelvét. A gond az, hogy az állati kommunikációban közel sem csak hangokról van szó.

A The Guardian számolt be arról, hogy a kaliforniai székhelyű Earth Species Project - ESP nonprofit szervezet, amelyet 2017-ben alapítottak olyan szilícium-völgyi befektetők segítségével, mint a Linkedin társalapítója, Reid Hoffman, első lépésként az állatok kommunikációjának gépi tanulással történő dekódolását tervezi. A rendszer a legkülönbözőbb állatokra készítik fel.

Aza Raskin, az ESP társalapítója és elnöke elmondta, hogy a csoport segíteni akar az embereknek abban, hogy minél több fajjal kommunikáljanak, vagy legalábbis megértsenek minél több fajt. "Nem vagyunk fajfüggetlenek" - mondta Raskin a The Guardiannek, hozzátéve, hogy az ESP által kidolgozott fordító algoritmusok úgy vannak kialakítva, hogy a biológia minden területén működjenek, "a férgektől a bálnákig".

A szakember a projekt jelentőségét a tudósok számára azzal tette egyértelművé, hogy az ahhoz vezető utat az első holdraszálláshoz hasonlította. Ez azzal is összefügg, hogy az állatoknál - akárcsak az emberek esetében - különböző formái vannak a nem verbális kommunikációnak. A méhek például egy különleges kacsázó táncot járnak, hogy jelezzék egymásnak, melyik virágra érdemes leszállni. A csoport előtt álló jelentős kihívások ellenére a projekt már elért némi kezdeti haladást. Ezek egyike egy kísérleti algoritmus, amely állítólag képes felismerni, hogy egy zajos állatcsoportban melyik egyed "beszél". Egy második algoritmus képes utánzott állati hívásokat generálni, hogy közvetlenül kommunikáljon azokkal.

"A mesterséges intelligencia beszéli a nyelvet - még akkor is, ha még nem tudjuk, mit jelent" - magyarázta Raskin. A kutatók azonban tisztában vannak azzal, hogy munkájuk önmagában nem lesz elegendő az állatjólét előmozdításához. "Ezek az eszközök lehetővé teszik számunkra, hogy elhagyjuk az emberi nézőpontot és megértsük a teljes kommunikációs rendszereket" - hangsúlyozta a szakember. Arra azonban még Raskin sem tudta a választ, hogy a mesterséges intelligencia önmagában elegendő lesz-e a más fajokkal való kommunikációhoz. A tudós ezt azzal indokolta, hogy sok faj olyan módon kommunikál, "amely sokkal összetettebb annál, mint azt az emberek valaha is elképzelték."

Kevin Coffey, a Washingtoni Egyetem idegkutatója, aki szintén részt vesz a projektben, így fogalmazott: "Ez egy izgalmas ötlet, de még hosszú út áll előttünk".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!