Berta Sándor

Nagy-Britanniának támogatnia kell a chipiparát

Mivel sok kormány pénzt pumpál az ágazatba, amelyik nem teszi, az menthetetlenül lemarad.

Nagy-Britanniának támogatnia kell a félvezetőiparát, hogy megnyerje a külföldi befektetéseket és biztosítsa az ipari és gazdasági kilátásaihoz nélkülözhetetlen chipek szállítását. Ezt az álláspontot képviselte a helyi törvényhozók egy csoportja. A globális hiány miatt az Amerikai Egyesült Államok és Európa kormányai több tízmilliárd dollárt fordítottak a félvezetőiparra, beleértve új üzemek építését is. Nagy-Britannia azonban nem tette közzé az ágazatra vonatkozó, ígért stratégiáját, így fennáll a veszélye, hogy lemarad a külföldi befektetések biztosításában - írták többek között a jelentésükben a politikusok.

"A kormány jelentős kockázatnak teszi ki a brit társaságokat azzal, hogy nem tesz lépéseket a félvezetőipar támogatására" - jelentette ki Darren Jones, a brit parlament üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai bizottságának az elnöke. A testület úgy véli, hogy Nagy-Britanniának együtt kellene működnie az Amerikai Egyesült Államokkal a chiptörvény alapján és kapcsolatba kellene lépnie Tajvannal, amely a világ legnagyobb fejlett chipgyártója.

A törvényhozók rámutattak, hogy Nagy-Britannia félvezetőipara ugyan viszonylag kicsi, de világelső képességekkel rendelkezik olyan területeken, mint a tervezés, a szellemi tulajdon, valamint a vegyes és fejlett anyagú félvezetők. Az állam legfontosabb mikrochipgyárát - a dél-walesi Newport Wafer Fabot - tavaly vásárolta meg a Nexperia, egy Hollandiában bejegyzett vállalat, amely a kínai Wingtech tulajdonában van. A brit kormány a hónap elején nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva felszólította a Nexperiát, hogy adja el a Newport Wafer Fabban lévő részesedésének legalább 86 százalékát. A Nexperia közölte, hogy fellebbez a döntés ellen. A politikusok a jelentésükben azt írták, hogy a Nexperia döntését követően a minisztereknek tárgyalniuk kell a potenciális vevőkkel, hogy biztosítsák a dél-walesi létfontosságú félvezető-klaszter jövőjét.

"Felülvizsgáljuk hazai képességeinket, és szorosan együttműködünk az iparral és nemzetközi partnerekkel egy új félvezető-stratégia kidolgozásában, amely tovább növeli az ágazatot, és biztosítja, hogy ellátási láncaink rugalmasak maradjanak. A stratégiánkat a lehető leghamarabb nyilvánosságra hozzuk" - szögezte le a kormány szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #1
    Nem is értem miért nem menő mérnökökből lesznek inkább politikusok mint kapkodó maradiakból akiknek észbe kapni is alig sikerül :DD