Berta Sándor

Európai uniós vizsgálat indulhat a Microsoft Teams ellen

A mindössze öt éve, 2017-ben megjelent Teams - a covidnak köszönhetően is - nagyon gyorsan meghatározó kommunikációs platformmá vált. Az ügy két esztendő után kerülhet új szakaszba.

Stewart Butterfield, a Slack első embere 2020 júliusában azt nyilatkozta, hogy az álláspontjuk alapján a Microsoft tisztességtelen versenyt folytat azzal, hogy a Teams nevű szoftverét ingyenesen terjeszti a Windows 10 operációs rendszerrel. A vállalat ezért panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A Slack 2020 decemberében a Salesfoce tulajdonába került. Az Európai Unió végül tavaly októberben indította el az előzetes vizsgálatát a Microsoft ellen. A helyzet 2020-hoz képest annyiban változott, hogy a Teams a piaci szegmens egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Most a Reuters hírügynökség az exkluzív anyagában arról számolt be, hogy a Microsoft minden bizonnyal trösztellenes európai uniós eljárás elé néz, mivel az illetékes hatóságok az eddiginél jobban szemügyre veszik a vitatott gyakorlatát. A Slack sürgette az európai uniós versenyfelügyeletet, hogy kötelezze az amerikai konszernt arra, hogy válassza le a Teams alkalmazást az Office irodai szoftvercsomagról és tisztességes kereskedelmi árakon külön értékesítse azt.

Az Európai Bizottság a múlt hónapban újabb adag kérdőívet küldött ki a tavaly októberben kiküldött dokumentumok folytatásaként. Ez annak a jele, hogy az európai uniós versenyfelügyelet előkészíti a terepet egy hivatalos vizsgálat megindításához. "Az Európai Bizottság vizsgálja (a Microsoft) interoperabilitását és a csomagolást, de ezúttal részletesebben. Olyan információkat keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra a jogorvoslatok meghatározását" - jelentette ki egy bennfentes. "Előkészítik a terepet a vizsgálathoz" - tette hozzá egy másik.

Az eljárás során a fő kérdés az, hogy a Teams más ajánlatokkal való összekapcsolása és a Microsoft ökoszisztémájába való integrálása sérti-e a jelenleg hatályos szabályokat vagy sem. A Slack azt is kifogásolta, hogy az Office csomagba való integráció miatt a felhasználók rákényszerültek a Teams telepítésére és a program nehezen távolítható el. Az információkat egyelőre sem az Európai Bizottság, sem a Microsoft nem kommentálta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #4
    Én a TEAMS-ben egyet nagyon bírok; a valós idejű fordítóját. A Magyart olyan szépen fordítja Angolra, hogy öröm nézni: bármilyen unalmat míting alatt csapkodom a térdem, amit összehoz egy - egy alkalommal egy kocsis nem káromkodik egy élet alatt :)

    Amúgy meg beérett a sok politikusi , bürokrata zsebtömése, ne tessenek ezen csodálkozni. A kupiban is az b.szik, aki fizet és ez az iparág a világ egyik legnagyobb kupija, ennél nagyobb csak a kábítószer-fegyver-pornó fekete ipari triumvirátus, csak ugye ezek fehérgalléros táskahordók. (Igen a mi kedvenc kormányaink is örömmel fizettek/fizetnek milliárdokat, hogy úgy tünjön az oktatásban ingyen van az ms termék.)
  • Adamyno #3
    Azért ez nem teljesen így van. A Netscape a maga korában is korszakalkotó volt. Utána jött az IE, de kutyának nem kellett, aztán beletették by default az OS-be. Később elterjedt rettenetesen, pedig egy rakás végtermék volt. Aztán hasonló perben kötelezték az ún. böngészőválasztóra a M$-ot. Később kénytelenek voltak beállni a Chrome(ium) mögé. Most sincs ez másképp. A Zoomot hagyjuk, mert adat?védelmi? szempontból vicc az egész, de a Teams sem azért annyira kelendő mert olyan jó. Konkrétan a szokásos eljárást folytatják Microsofték. Bemegy az iskolába az üres fejű diák, kijön minimális Office tudással. Fingja nincs az alternatívákról. Nem szövegszerkesztést tanítanak, hanem Wordöt, nem táblázatkezelést, hanem Excelt. Ehhez most épp a Teams csapódik hozzá + az új windózokban a reklámok. Hányadék banda. Mifelénk sok helyen használják a Classroomot, abszolút nincsenek vele sem biztonsági/adatszivárgási (legalábbis nem ettől zeng a sajtó éjjel-nappal), sem kompatibilitási problémák -> simán fut a gyerek linuxos gépén is minden gond nélkül. De vannak még jól működő ingyenes és akár nyílt forráskódú alternatívák. Semmi szükség erre az erőltetett cuccra. Miután a saját böngészőjüket elsüllyesztették, a Nokiát lenullázták, a WindowsPhone-t elkaszálták, a windowst lesüllyesztették egy reklámszatyor szintjére, a saját MSN-jük kárára megvették a Skype-ot, hogy legyen belőle SFB és most azt is kinyírják, a Silverlight is egy "eredményes" erőlködés volt, a Win10 IoT Core-t is sikerült kinyírni 4 év után (nyilván, mert a Linux-szal nehéz lesz versenyezni azon a téren), a Microsoft Reader sem kellett senkinek... inkább menjenek be a szívó szobába és gondolkodjanak, hogy mi lesz a következő amit tönkretesznek. Még egy fontos dolog eszembe jutott: ami mindenhol a világon DHCP pool, az náluk scope. Gratulálok, valóban fontos dolgok ezek. Ballmer bohóc úr 2007-ben nyilvánosan kiröhögte az iPhone-t, hogy ki akar majd egérmozizni. Na de a Teams... majd most megmutatják mitől döglik a légy :D
  • Arnika19 #2
    A Slack-nek nincs baja a Zoom-al vagy WebEx-el?
    Nem azért nem használják az ő terméküket mert a az egyébként nem ingyen elérhető Windows 10 (bár tévedés amit itt írtak, nem annak a része, Microsoft Teams a Microsoft 365 csapatmunkaközpontja) mellé adják a Teams-et, szóval kifizettem, így hazugság az érvelésük, a másik két említett is lényegében ingyenes.
    Egyébként meg csak a gyenge elméjű Stack dolgozók nem tudják eltávolítani a Teams-et, nekem nincs a gépemen, pedig van Windows 10 és Office is.
    Ha valaki gyenge terméket gyárt ami nem kell a piacnak, akkor nem a konkurenciának kell neki esni kitalált indokkal.
  • wraithLord #1
    Az én területemen nagyjából csak a magyarok használják a Teams-et (abból is csak a mi egyetemünk), a külföldiek és más itthoni egyetemek vagy Zoomot vagy WebEx-et használnak. Ez alapján annyira nem sikerül az emberekre tukmálni a Teams-et.
    Még felvillant egy olyan trend is nálunk, hogy tök mindegy, milyen videókonferencia platformról van szó, zoomoznak, mint ahogy a netes keresés meg gúglizás. :D (mondjuk ez csak itteni dolog gondolom, de azért érdekes).