Berta Sándor

Tisztesség­telen versennyel vádolja a Microsoftot a Slack

A két társaság a vállalati kommunikáció területén verseng egymással.

Stewart Butterfield, a Slack első embere kifejtette, hogy az álláspontjuk alapján a Microsoft tisztességtelen versenyt folytat, de ebben a kérdésben aligha számíthatnak arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kartelleljárás indul a redmondi konszern ellen. Pedig az óriáscég mindent elkövet azért, hogy a vetélytársát kiszorítsa a piacról és ehhez a Teams nevű szoftverét ingyenesen terjeszti a Windows 10 operációs rendszerrel. Ennek ellenére sem koronázta az erőfeszítéseket siker, hiszen a Slack az idei esztendő első negyedévében világszerte 122 000 fizető ügyféllel rendelkezett, míg az első negyedévben összesen több mint 750 000 vállalkozás használta a szolgáltatást, sok közülük annak ingyenes verzióját.

A menedzser szerint a piacok meghatározó szerepet játszanak a gazdaságban és meggyőződése, hogy a verseny jó dolog. Éppen ezért nehéz meghatározni, hogy mikor és hol kell egy határt húzni, s mikor kell az államnak valóban beavatkoznia. Az USA-ban azért nagyon nehéz egy versenyhatósági eljárás elindíttatása, mert a kérdésről a Kongresszusnak kell döntenie és akár évekig is tarthat, míg egy ilyen határozat megszületik. Amennyiben pozitív döntésre kerül sor, akkor még utána jönnének a bírósági perek, vagyis egy eljárás akár egy évtizedig vagy hosszabb ideig is elhúzódhat.

Butterfield azt viszont elismerte, hogy a Microsoftot a böngészőháborús időszakhoz képest "barátságosabb kultúra jellemzi" és Satya Nadella, a társaság vezetője is egy nagyszerű személy. Emellett a Slack első embere úgy vélte, hogy az ajánlatuk nincs is igazán közvetlen versenyben a Teams szolgáltatással, mivel az utóbbi elsősorban videokonferencia-megoldás, míg ők nem arra a területre összpontosítanak, hanem inkább csak integrálnak bizonyos szoftvereket, például a Zoomot vagy a Cisco WebExet. Sőt, akár a Teams és a Slack is ötvözhető, hiszen a platform elsődleges célja, hogy egyszerűbbé és hatékonyabbá tegye egy adott vállalat és partnercégei együttműködését.

A Slack Connect nevű új szolgáltatás még inkább visszaszoríthatja az e-mailek alkalmazását és akár 20 partner is becsatlakoztatható a csoportkommunikációba, ezáltal lehetőség nyílik akár a teljes (be)szállítói láncok megszervezésére is. A Slack legutóbb az Amazonnal mélyítette el az együttműködését. A belső üzenetküldő megoldást kínáló vállalat átdolgozza a beszéd- és videohívás-funkcióját, hogy azt zökkenőmentesen integrálni lehessen az Amazon Web Services (AWS) Chime nevű platformjába és a kereskedelmi konszern munkatársai hozzáférést kapnak a Slack eszközeihez. Ezáltal a több mint 840 000 teljes és részmunkaidős alkalmazottnak munkát adó Amazon lett a Slack legnagyobb ügyfele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Ez egy régi közgazdasági probléma, a keresztfinanszírozás engedélyezése ill. tiltása.

    Nem most kellene ezzel foglalkozni, ez nagyon régi piacgazdasági probléma.