Berta Sándor

Betiltotta a kriptovaluta-bányászatot New York állam

Nem megújuló energiával működő bányára nem adnak ki engedélyt. A fosszilis tüzelőanyaggal működő bitcoin-bányászokat célzó döntést környezetvédelmi okokból hozták meg és egyelőre két évre szól.

A bitcoin-számítások egyre nehezebbé válása miatt az elmúlt esztendőkben jelentősen nőtt a termeléshez szükséges villamos energia mennyisége, ezért az éghajlatvédelmi aktivisták már jó ideje tiltakoznak a tevékenység ellen. Az USA szövetségi államai közül New York az első, amely környezetvédelmi okokból betiltott bizonyos kriptobányászati tevékenységeket. A kriptoipar attól tart, hogy más államok is követhetik a példát. Kathy Hochul, New York állam kormányzója írta alá azt a törvényt, amelyet környezetvédelmi aktivisták sürgetésére dolgozták ki. A jogszabály célja, hogy hozzájáruljon New York üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséhez. Hochul hangsúlyozta, hogy a törvény "fontos lépés New York számára a globális éghajlati válság kezelésében".

A törvény kétéves moratóriumot rendel el azon kriptobányászati vállalatok számára, amelyek új engedélyeket kérnek az állam legrégebbi és legpiszkosabb fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveinek digitális bányászati üzemmé történő átalakítására. A Bloomberg rámutatott, hogy New York az alacsony energiaköltségek és a hűvös éghajlat miatt a közelmúltban a kriptobányászat központjává vált. Hochul most a trendekkel ellentétesen cselekszik, mivel az elmúlt hónapokban több másik amerikai szövetségi állam barátságos politikát fogadott el a kriptovalutákkal kapcsolatban és adókedvezményeket hozott létre az iparág számára azért, hogy talán így a területükre csábíthatják a kriptobányászati cégeket, amelyek ellen mostanában Kína nagyon keményen lép fel.

Az ideiglenes tilalmat az amerikai kriptopénz-ipari csoportok határozottan ellenzik, mert attól tartanak, hogy más államok is követhetik New York példáját és moratóriumot vagy más korlátozásokat vezethetnek be. A New York-i törvény támogatói hangsúlyozták, hogy a jogszabály nem érinti a meglévő farmokat és nem is állítja le az államban az összes kriptobányászati tevékenységet, hanem csak azokat, amelyek fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművekre kívánnak támaszkodni. Azokat, amelyek közvetlenül csatlakoznak az elektromos hálózathoz vagy megújuló energiát használnak, a törvény nem érinti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    A Bitcoin evek ota 400.000 tranzakcio / nap kornyeken stagnal, es nezd meg mennyi energia kell ahhoz.
    Aztan nezd meg mennyi normal tranzakcio zajlik a vilagban. Csak a Visa 150milli/nap, es akkor ott van Amex, MC, es az uj fajta privatabb megoldasok, pl a Facebookos atutalas, Venmo stb... Es szorozd fel az energiaigenyt ennyivel.

    Ha barmelyik kripto komolyan gondolja hogy ez lesz a jovo fizetoeszkoze, ezekkel a 100millios szamokkal kell vetekednie, ami a Bitcoin eseten fizikailag lehetetlen.

    De ott van az Etherum, aminek viszont mar alacsony az energiaigenye...
  • t_robert #4
    Ráadásul nem csak a kripto valuta értéke alacsony, de az energia ára is drága lassan mindenhol. Ahogy haladnak a bányászattal előre egyre több számítás kell hozzá. Kíváncsi vagyok elérkezik-e olyan időpont, mikor nem fogja fedezni a hardver teljesítménye a számítási igényt és olyan sok lesz az áram igény hozzá, hogy nem éri meg a bányászat már szinte sehol sem.
  • t_robert #3
    Nagyon helyes...... aki kriptabányász farmot akar üzemeltetni az telepítsen napelemeket vagy szélerőművet hozzá..... aztán pocsékolja abból rá az energiát...
  • Cat #2
    Nem építenek új erőművet, hanem olyan régi, már rentábilisan nem üzemeltethető fosszilis erőművet üzemeltetnek tovább/indítanak újra. Ezeknél ráadásul állami támogatást lehet felvenni pl. munkahelyteremtésre.

    pl.
    https://sg.hu/cikkek/it-tech/147159/sajat-eromuvet-vett-egy-bitcoin-banyasz-ceg
  • Ellaberin #1
    Ha az elektromos hálózathoz csatlakozók maradhatnak adtak a sz.rnak egy pofont. Mondjuk azon eleve csodálkoztam, hogy egyáltalán bármilyen célra adtak ki engedélyeket fosszilis alapú áramtermelésre, mert ezek szerint igen.

    Az meg külön szép a többi államtól, hogy csalogatják a kiebrudalt kínai bányákat, de sebaj majd rájönnek, mikor elő-elő fordulnak az áramkimaradások ;P

    Persze a mostani kripto helyzetben nem biztos, hogy tolonganak új erőművek építésével egybekötött bányák indításával.