MTI

Megbüntette az EU a Qualcommot

Az Európai Bizottság 242 millió eurós bírságot szabott ki a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra, amiért értékelése szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével.

Vizsgálata során a brüsszeli testület arra jutott, hogy a Qualcomm "ragadozó árképzési gyakorlatot" folytatott 2009 és 2011 között, önköltségnél alacsonyabb áron értékesítette 3G-s lapkakészleteit két kulcsfontosságú vásárlójának, a kínai Huaweinek és ZTE-nek azzal a céllal, hogy kiszorítsa riválisát, a brit Icerat a piacról. Ez az Európai Unió trösztellenes szabályai értelmében illegális. "A Qualcomm magatartása akadályozta a versenyt, az innovációt, valamint korlátozta a fogyasztók számára elérhető termékek skáláját egy olyan szektorban, amelyben óriási a kereslet és a potenciál az új technológiákat illetően" - közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.


A 242 millió eurós bírság a Qualcomm tavalyi árbevételének mintegy 1,27 százalékát teszi ki. Az EU versenyjogi hatóságaként eljáró testület egy cég árbevételének akár a 10 százalékával felérő pénzbüntetést is kiszabhat, úgyhogy ez még viszonylag visszafogottnak is nevezhető. Az Európai Bizottság 2015-ben indított vizsgálatot a világ legnagyobb mobiltelefonchip-gyártójának számító vállalat ellen. A Qualcomm bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, amelyet "sem a jog, sem a gazdasági alapelvek, sem a piaci tények nem támasztanak alá". Hasonló ügyben, a közösségi trösztellenes szabályok megsértése miatt tavaly közel egymilliárd euróra büntették a kaliforniai céget.

Sajtótájékoztatóján Vestager arról is beszámolt, hogy egy másik amerikai chipgyártó, a Broadcom ügyében is vizsgálatot folytatnak, amelynek keretében "ideiglenes intézkedéseket" rendelhetnek el már ősszel. A lépés tovább fokozhatja az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti feszültséget. Washington korábban azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy módszeresen vesz célba amerikai cégeket, Brüsszelben azonban ezt tagadják. Donald Trump amerikai elnök nemrégiben azt mondta egy interjúban, hogy Vestager "jobban utálja az Egyesült Államokat, mint bárki más, akivel valaha találkozott".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #6
  Ez így igaz.
 • TokraFan #5
  Inkább azt mondanám, hogy a probléma összetett, benne van az is amit írtam és az is amit te írtál.
  A lényeg azonban nem változik, az Európai kormányok elb*szták ezt az egészet még a 90-es években, amiről nem az USA, Korea és a többi technológiailag fejlett ország tehet. Az, hogy az EU bénázását kihasználták, teljesen természetes, fordított esetben az EU-s országok is megtették volna.
 • ostoros #4
  A két problémának nem sok köze van egymáshoz, gyakorlatilag semmi.
  Az EU bürokratikus szar, ez tény. De nem emiatt nincsenek komolyabb vállalatok.
  Sokkal inkább amiatt, mert az államilag támogatott konkurencia megvette/csődbe nyomta.
  USA tech cégeit is ide sorolom, csak ott jelenleg nem pénzzel támogat az állam, hanem adókedvezménnyel, gazdasági hírszerzéssel és a törvények (szabályozások) saját tech cégekre szabásával.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.07.20. 15:54:58
 • TokraFan #3
  Hogy én mit nézek ki belőled amiatt, mert értelmes komment helyett csak személyeskedésre futotta, azt hagyjuk...

  Az EU a mai napig képtelen versenyképes vállalatokat létrehozni és felépíteni, pedig erre pont annyi esélye volt az internet indulásakor, mint bárki másnak. A bürokratikus, csökött szabályozási és finanszírozási rendszerek miatt lemaradt, miközben az USA/Korea/Japán tech cégek messze elhúztak mellettünk, de most sem azon dolgoznak, hogy valóban versenyképes start-upokat támogassanak, hozzanak létre és tartsanak itt, hanem csak a buta büntetésekre futja, ami sz*rra sem lesz elég, és amivel soha a büdös életben nem fognak megoldani semmit, nem fogják beérni az említett országokat a tech versenyben. Ha Te megeszed a hormonzavaros liba meséljét, az a te bajod. Van aki ennél kicsit mélyebbre is lát...
 • arty #2
  azt állítod: önköltségi ár alatt értékesíteni, ezzel kiszorítani, tönkretenni a konkurrenciát - hosszútávon megölni a versenyt - teljesen etikus, jogszerű, sőt! támogatandó!?

  vagy csak annyiról szólt a hsz-ed, hogy te szép vagy ez a nő meg szerinted nem az? (a hsz-ed alapján inkább ezt az egyszerűbb verzitót nézem ki belőled :D de lehet ez sem a te hibád, csak fiatal vagy és szellemileg éretlen)
 • TokraFan #1
  Ez a hormonzavaros picsa mindig csak akkor tűnik fel, ha büntetni kell. Kiváló NAV revizor lenne belőle orsós seggében...