Gyurkity Péter

Nagyot esett az Android a tábláknál

Egy évtized után süllyedt 50 százalék alá a szoftver, de maga a szegmens sem áll nagyon jól.

Az idei évre vonatkozó várakozások nem sok jót vetítettek eddig előre, nemrég például arról olvashattunk, hogy mind a PC-k, mind pedig az okostelefonok visszaesnek majd. A táblák kategóriájában hagyományosan az Apple szerepel jól, és bár a pontos számokat tekintve igencsak zűrös képet kapunk, a jelek szerint valóban ők tudták jobban elkerülni a negatív hatásokat.

A napokban először a Strategy Analytics tette közzé szokásos felmérését, amelyben a főbb gyártók számait igyekeznek megbecsülni. Ebben azt látjuk, hogy maga a táblák szegmense 15 százalékkal esett vissza, legalábbis az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, legalább ilyen fontos azonban, hogy az androidos megoldások részesedése egy teljes évtized után esett ismét 50 százalék alá. Tulajdonképpen minden jól ismert név rontott korábbi eredményén, az Apple esetében viszont szerényebb, 7 százalékos csökkenést mutatnak, ami arra utal, hogy ők kezelték jobban a nem túl ideális helyzetet.

A másik nagy piackutató cég, az IDC, részletes anyagában viszont ezzel némileg ellentétes képet vázolnak fel, szerintük ugyanis a táblák piaca szerény mértékben növekedni tudott, elérve a 40,5 milliós példányszámot. A két első helyezett, vagyis az Apple és a Samsung részesedése visszaesett, a harmadik helyen álló Amazon viszont komoly mértékben javítani tudott, bár ez jó eséllyel egy kisebb félreértés eredménye, könnyen lehet ugyanis, hogy a már a harmadik negyedévre eső Prime Day kiugró adatait belevették a mostani felmérésbe. Bárhogy is legyen, a negyedik helyen a Lenovo, az ötödiken pedig a Huawei található, már sokkal jobban lemaradva a többiekből.

A második félévben sem számítanak komoly javulásra az elemzők, a pandémia folytatódása, valamint a kereslet enyhülése miatt itt további visszaesés jöhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #6
    Ha van normális androidos telefon, akkor van normális androidos tablet is. Ugyanaz, csak nagyobb. Igaz, az androidos tabletek mindig középkategóriás SoC-cal szoktak jönni, de amire én használnám, arra bőven elég lenne (mondjuk nem használnám semmire, azért is nincs tabletem).

    ------

    Nem hinném, hogy a "rootolással" elveszik a garancia, ugyanis az admin hozzáférés minden Linuxnak, így az Androidnak is az egyik legalapvetőbb funkciója, amit nagyon egyszerűen meg lehet oldani. A Linuxokba az ember alapból regular user accounttal van bejelentkezve, a rendszer bármilyen módosításához a rendszergazdai (root/superuser) hozzáférés (jelszó) kell.
    Többféle tökegyszerű app létezik, amivel superuser jogosultságokat lehet szerezni az androidos rendszeren. Van amelyik valóban rootolja, és full hozzáférést biztosít az egész fájlrendszerhez (ezzel unrootolni is lehet nyilván), és van, amelyik csak a rendszerbeállításokhoz ad root jogosultságot (ez utóbbi a biztonságosabb, ha az ember nem tudja, mit csinál).

    Androidon továbbá a gyártói stock ROMot is újra lehet rakni, ha valaki esetleg superuser jogokkal valamit elcseszett a rendszeren, amivel gyakorlatilag teljesen gyári lesz a telefon. És ehhez sem kell rakétamérnöki diploma, aki fel tud rakni egy Windowst, az fel tud rakni egy stock romot is a telefonjára (pluszban google-özni kell tudni, hogy honnan lehet letölteni).
  • zola2000 #5
    A Samsung Galaxy Tab egész jóféle.

    Nekem azért nem kellene iOS mert ha jól tudom az apple nem enged emulátorokat, torrent klienst az app storebe, illetve a YouTube vanced is erős érv android mellett tableten is (amíg működik)
  • Zsombor99 #4
    Én erős törzs Android használó vagyok okostelefon téren, Samsung Galaxy S7 telefont nyúzok, és eltéríthetetlen vagyok, kivéve ha összeomlana az Androidos szegmens, ami lehetetlen. Nyilván az Androidba is bele lehet kötni, mint sok minden másba, de szerintem egyáltalán nem nevezhető pofátlankodónak. Az igaz, hogy vannak rendszerek, ahol a felhasználó alapból nem rendszergazda, úgy tűnik, hogy sajnos az Android is ilyen (vannak dolgok, amikhez garanciát elveszítő "rootolás" kell)...
  • asgh #3
    Normálisat nem nagyon, de olcsót igen.
  • AgentKis #2
    Szerintem az a baj az androiddal, hogy egy magánembernek, pl. munkára teljességgel alkalmatlan. A minden részében telefosott reklámok és a magánszférába való túlságosan betolakodó, bepofátlankodó mivolta miatt. Ezeket az M$ termékeknél sokkal egyszerűbb "leküzdeni", mivel azokon a tulajdonos RENDSZERGAZDA joggal bír. Míg egy fostos androidon ehhez minimum a garanciát "kell" elbukni.
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2022.08.04. 11:52:06
  • miNimAL #1
    Miért? Lehet kapni normális Androidos tabletet?
    Ja nem.