Gyurkity Péter

2024-től lesz egységes európai töltőszabvány

Ezt két évvel később már a laptopokra is kiterjesztik, így több platform kerül be a csomagba.

Az Európai Unió töltőszabványokkal kapcsolatos törekvéseiről mi is több alkalommal beszámoltunk, a gyártókkal folytatott vita ugyanis már hosszú évek óta tart. Nem is olyan régen megerősítettük, hogy az USB-C lett az egységes európai szabvány, ezt most foglalták törvénybe, néhány további részlettel együtt. A 602 szavazattal, 13 ellenszavazattal és nyolc tartózkodás mellett elfogadott, az egységes töltőkre vonatkozó új jogszabályi kötelezettség 2026 őszére a laptopokra is kiterjed majd.

A közösség hivatalos oldalán olvasható közleményben arról tájékoztatnak minket, hogy a parlament jóváhagyását követően megszületett a törvény, amely minden gyártót az USB-C szabvány alkalmazására kötelez majd. A legfontosabb határidő 2024 vége, vagyis az egyes cégeknek még két évük van felkészülni a nagy átállásra, amely elsősorban az Apple-t érinti, hiszen leginkább ők tartottak eddig ki saját megoldásuk alkalmazása mellett. Az okostelefonok mellett a táblák, a digitális kamerák, a headsetek, a kézikonzolok, a hordozható hangszórók, az e-olvasók, a billentyűzetek és egerek, a hordozható navigációs rendszerek, de még a fülhallgatók is felkerültek a listára, egy fontos kiegészítéssel.

A felsorolásban ugyanis feltűnnek még a laptopok is, mivel azonban ez utóbbi esetében némileg komolyabb erőfeszítésre (és anyagi kötelezettségre) lesz szükség a gyártók részéről, a határidőt ebben a szegmensben 2026-ra tolják ki, vagyis még további 4 éven keresztül lesz lehetőség az USB-C esetleges mellőzésére. Az európai bizottság itt nem állna meg, állításuk szerint a vezetéknélküli töltést lehetővé tévő eszközöknél is törekednek a harmonizációra, ami az interoperabilitás megvalósításával válna valóra, vagyis ezen a területen is hasonló intézkedésre számíthatunk – azt viszont még nem tudjuk, hogy mindez mikor járna majd konkrét következményekkel.

A jogszabály célja, hogy kevesebb hulladék keletkezzen az elektromos és elektronikus berendezésekből, a fogyasztók pedig a fenntarthatóságra figyelemmel választhassanak termékeket a kínálatból. A jogszabály eléri ugyanis, hogy nem szükséges minden készülékhez másik töltőt használni, illetve vásárolni akkor, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket. A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Külön termékcímkén kell majd jelezni a töltési jellemzőket, hogy könnyebben meg lehessen állapítani, meglévő töltőik kompatibilisek-e az új eszközzel. A megadott információk birtokában az is eldönthető lesz majd, hogy kell-e egy adott termékhez új töltőt vásárolni. A meglévő töltőket így többen tovább használják majd.

Az EP szerint a felesleges töltőváltást elkerülve a vevők összességében akár 250 millió eurót is megtakaríthatnak évente, illetve az Európai Unióban évente mintegy 11 ezer tonna elektronikus hulladék keletkezik az elhasználódott vagy lecserélt töltőkből, amelyek mennyisége így csökkeni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dyra #6
  Jó az irány. Én a szerszámok töltési rendszerét és még az akkumulátorokat is szabványosítanám. Tehát az aksik legyenek kompatibilisek más gyártó szerszámával is. Sőt ezt tovább gondolva minden aksit szabványosítani kellene. Max scpeciális esetekben eltérni. Kismillió eszköz kerül a kukába mert nincs rendes akkumulátor hozzá.
 • asgh #5
  Az egész egy baromság, mert a töltő oldali csatlakozót kellene szabványosítani, ami már kb. meg is történt, az eszközoldalinak semmi értelme, mert az egész egy pár dolláros kábel kérdése.
  Így viszont bebetonoznak egy eszköz oldali szabványt, ezért a jövőben csak akkor lehet jobb csatlakozóval gyártani valamit, ha hozzáigazítják a jogszabályt. Ez meg nem fog megtörténni, mert a konkurencia szépen kilobbizza, hogy ne változtassanak a szabványokon.
  Kb. mintha a 80-as években előírták volna, hogy minden számítástechnikai eszközben legyen kötelező az 5" floppy, aztán 40 évvel később még mindig 10 centi vastag laptopokat kellene gyártani.
 • kvp #4
  Az USB-C power delivery 240 wattig alkalmas a tapcsatlakozo szerepenek ellatasara, viszont ehhez a kabel tudasat is figyelembe kellene venni. A jelenlegi szabvany nem teszi lehetove a kabelek maximalis feszultsegenek es aramanak detektalasat.

  Az EU otlete alapvetoen akkor lesz jo, ha az USB-C PD szabvanyt atirjak az EU elvarasainak megfeleloen vagy minden USB-C kabel kotelezoen legalabb 240 wattos lesz, mert mi van ha valaki egy 5V-os 500 mA-es dongle kabelevel probalja tolteni a laptopjat?
 • RJoco #3
  Ma már olyan okosak az eszközök. Komolyan nem értem, miért kell hülyére venni őket és minket.
  A telefon pontosan tudja, hogy mivel tud tölteni.
  Ott a régi S7-es. A töltője tudott gyors töltést 9V-tal, de nem volt gond az 5V-ot igénylő eszközökkel sem. És ezt úgy, hogy a töltendő eszköznek nem kellett szoftver sem.
  Most itt van az S22, ami ultra gyors töltést is tud a megfelelő töltővel, ami mondjuk 45W-os. De Androidban kapcsolható, hogy milyen töltést akarok. Emellett az S7-es töltője is képes feltölteni egy megfelelő kábellel. Csak kicsit lassabban.
  A barátnőm A53-asa csak gyors töltést tud. De az megy az S7-es töltőjével is, meg a 45W-ossal is.
  Én inkább azt erőltetném, hogy, ha már a hosszabbítókba meg konnektorokba USB töltést építenek, akkor az tudja legalább a gyors töltést, ne csak az 5V, 2,1A-t. Ezzel rengeteg töltőt meg lehetne spórolni. Szerintem sokan szeretik, ha hamar fel van töltve a telójuk, főleg, ha későn veszik észre, hogy tölteni kellene. Emellett a Samsung nem is ad töltőt a telóhoz, csak egy USB-C--UCB-C kábelt. Az S7-es töltőjéhez külön kábelt kellett vennem. Ahogy a kocsiba is kellett új kábel az új telefonok miatt. De azok gyári kábele egyikhez sem jó. Számítógéphez is csak akkor, ha van rajta USB-C csatlakozó. De itt is jön az a gond, hogy bár az alaplapom tudja a hátlapon és a front részen, de a házam nem tudja az előlapon. Vagyis egy ház kuka, ha normálisan használni akarom. Vagy veszek egy USB3-USB-C kábelt. Ami, ha gyorsat akarok, nem csak USB2 sebességet, belekerülhet 25-30€-ba is. A 45W-os töltő volt 35€.
  Látszik, hogy a döntéshozók nincsenek egészen képben a kereskedelemben kapható megoldásokkal. Látnak valamit, de az édes kevés a megfelelő törvények meghozásához, ami mind a környezetnek, mind az embereknek jó.
  Kíváncsi vagyok, mikor fognak a hosszabbítókban megjelenni az új csatlakozók. Ha egyáltalán megjelennek. Amit nagyon remélek.
 • _svd_ #2
  Nyilván a maximális töltési teljesítmény lesz azonos.
  Az eddigi, "házi megoldású" gyors töltés is szabványosodni fog. Alkalmazkodni kell a nagyobb töltés teljesítményű eszközök töltéséhez a telefonoknak is.
 • barret #1
  "A gyorstöltést támogató összes készülék esetében azonos lesz a töltési teljesítmény" Minden okostelefonhoz 300+ Wattos töltőt fognak csomagolni? Értem én ezt?