Gyurkity Péter

Elérhető a 240 wattos USB-töltés

A szabvány frissítésével jelenik meg a nagyobb átvitel, ezzel már a gamer laptopokat is támogatják.

A címben szereplő platform kapcsán tavaly ősszel már az USB4 várható megjelenését is beharangoztuk, a család új példánya ismét nagyobb átviteli sebességet és ennek révén nagyobb kényelmet ígér. Az illetékesek eközben frissítették a meglévő szabványt, amivel elérhetővé vált a 240 wattos töltés, így további, erősebb készülékek támogatása is megvalósul.

A USB Implementers Forum a napokban tette közzé a USB Type-C 2.1 specifikációját, ezzel egy időben pedig a USB Power Delivery részletes anyaga is módosult, amelynek révén az eddig elérhető 100 wattos plafont egészen 240 wattig tolták fel. Az új Extended Power Range üzemmód a szükséges eszközök jelenléte esetén automatikusan élesedne, vagyis amennyiben a kapcsolat mindkét vége támogatja az új eljárást, az erősebb, energiaéhesebb eszközeinket is megfelelő módon tölthetjük fel az USB-csatlakozón keresztül. Az üzemmód támogatásához a feszültség terén 48 volt, az áramerősségnél 5 amper megfelelő kezelése lesz szükséges.

Az említett megoldást persze nem elsősorban okostelefonokhoz szánják, erre itt is nincs igazán szükség, kivéve ha a cél kifejezetten a hordozható készülék tönkretétele. Tekintettel azonban arra, hogy jelenleg számos ultrabook és thin-and-light laptop töltése megvalósítható USB-kábelen keresztül (mégpedig gyorsabb ütemben, mint ahogy használat közben az akkumulátor merül), elsősorban ez a kör bővül majd ki, többek között a gamer besorolású laptopokkal, amelyek nyilván jóval nagyobb igényeket támasztanak az általunk használt komponensekkel szemben. Ezzel még több eltérő eszközön jelenhetnek meg a USB Type-C csatlakozók, vagyis a közöttük való átjárás is megvalósítható lesz, annál is inkább, mert az új kábelek visszafelé kompatibilisak lesznek a korábbi példányokkal.

A szabvány friss változatát támogató eszközöket ennek ellenére elektromos jelöléssel látják majd el, hogy elkerüljék a galibákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • disorder14 #7
  Ha nem is többet, de az én laptopom majdnem ennyit igényel. A jelenlegi töltője 19.5v 9.23A, ami kell is, tekintve, hogy ha a GPU maxon megy, csak magába 110W-ot fogyaszt. Ha jól látom az RTX 3080 laptop GPUnak van variánsa, ami 150W-ot eszik, egy ilyenhez valseg nem lenne elég a 48V 5A
 • kvp #6
  Megneztem az uj power delivery tablazatot:
  3A: 5V, 9V, 15V, 20V (15 – 60W)
  5A: 20V, 28V, 36V, 48V (100 – 240W)

  Ebbol az 5V 3A az ami a normal 5V-os USB-s keszulekek szamara meg biztonsagos. A specifikacio szerint ha lekapcsolodik a toltott keszulek, akkor 1-1.5 masodpercen belul kell visszallni a biztonsagos 5V-os kimenetre. Azaz ha barmilyen szoftveres gond adodik vagy tul gyorsan cserel valaki keszuleket, akkor siman kaphat 48V-ot egy 5V-os keszulek. Nagyon oda kell majd figyelni.

  Ezzel a 48V-al es az 5A-el elmentek odaig amig meg kisfeszultsegunek es kisaramunak szamit. 48V folott mar sokkal komolyabb szigeteles kellene. Ami erdekes, az a csatlakozok kialakitasa, mivel erintkezonkent 1-1 amper az ajanlott maximum es a type C portokon 4 power es 4 ground erintkezo van, igy 4A lenne az ertelmes maximum. (ami persze sok esetben keves lehet)

  Viszont a kerdes az, hogy manapsag milyen keszulek igenyelhet 48V 5A-nel tobbet? (nekem 20V 3.25A-es a laptop toltom es 5V 4A-es a tablete, de dedikalt tapdugosak, igy nem az usb portokat foglaljak)
 • wraithLord #5
  Az okostelefonoknál maradva, nekem bőven elég a 4500mAh-s akksis telefonomhoz a 15W-os töltés is. (Tudom, ezt a 240W-osat nem telefonokhoz találták ki, de telefonokhoz is van a 15 W-os többszörösét tudó töltés.)
  A 15W-os töltővel is nagyon gyorsan felmegy 60%-ra (talán fél óra). Ha pedig nem érek rá megvárni, amíg felmegy 90 fölé (nem szoktam 100%-ra tölteni), akkor vagy átdugom power bankre, vagy jó lesz 60 körül is, úgy is simán kibír másfél, 2 napot. Már ha nem csinálok rajta semmi extrát, csak a szokásos chat appok meg email-, hírnézegetés.
 • Sir Cryalot #4
  Állítólag pont az van hogy ha forró az akksi töltés közben akkor kevésbé rossz neki, ezzel meg szavatolod azt.
 • Gabbbbbbbbbbbb #3
  Optimistán állva a dologhoz, ez nem telefontöltésre való, hanem arra, hogy typeC -vel tölthess akár 16+ magos procival szerelt workstation laptopokat.
 • barret #2
  Kész haszon! :) Lehet újat venni!
 • Cat #1
  Tönkre is megy gyorsan az a mobilakksi, amit így töltenek.