Berta Sándor

A bűnözők is készül­nek az ünnepekre

Az online boltok élethű másolatai komoly károkat okozhatnak a felhasználóknak. A szakértők szerint a kereskedők keveset tesznek ügyfeleik védelmében.

Gyakori, hogy egy a bűnözők által létrehozott álüzlet a világhálón az eredetivel megegyező logót és menürendszert alkalmaz azért, hogy megtévessze az embereket. A gondosabb odafigyelés esetén viszont észrevehetők az árulkodó jelek: a cím más, az ügyfélszolgálatnak különleges előhívószáma van és a kínált termékek kizárólag előreutalás esetén rendelhetők meg.

A Venafi biztonsági szolgáltató kiderítette, hogy több mint ötször több csaló bolt van, mint valódi online kereskedő. Nem véletlenül fogalmazott úgy Kevin Bocek, a Venafi menedzsere, hogy a fenyegetés hatalmas és az elmúlt két esztendőben a korábbinál sokkal nagyobb lett.

Az amerikai vállalat munkatársai a 20 legnagyobb franciaországi, nagy-britanniai, ausztráliai, németországi és egyesült államokbeli internetes kereskedő oldalát tanulmányozták, s a közel 20 000 eredeti portál mellett 109 000 csaló másolatot fedeztek fel. Németországban például az utóbbi kategóriába 7057 honlap tartozott. Minden egyes eredeti platformra közel 7 hamis jutott. A látogatók többnyire megtévesztő e-maileken és a közösségi médiában elhelyezett hirdetéseken keresztül keresik fel a bűnözők által üzemeltetett "üzleteket". Minél nagyobb egy kereskedő, annál inkább a csalók céltáblájává válik.

Andreas Czermak, az Arvato Financial Solutions digitális csalásmegelőzési szakértője szerint nagyon nehéz kiszűrni a megtévesztő ajánlatokat, mert azokat nagyon professzionális módon alakítják ki. Ami jó tájékozódási pont lehet, hogy ha egy bolt megfelelő tanúsítványokkal rendelkezik például a Trusted Shops, a TÜV Süd vagy a Safer Shopping rendszeréből. De ezek a tanúsítványok is lehetnek hamisak. Czermak szerint a legfontosabb, hogy ha valaki bizonytalan, akkor ne rendeljen az adott üzletből. Amennyiben pedig már megtörtént a baj, akkor nem szabad félni a fellépéstől, meg kell keresni a hatóságokat, a különböző szervezeteket - akár az átvert kiskereskedőkkel közösen is. Utóbbiak számára ugyanis szintén nehéz a csalók elleni eredményes fellépés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!