Berta Sándor

Láthatatlanná tévő kabátot fejleszt egy startup

A cég be akarja bizonyítani, hogy a láthatatlanság lehetséges, de egyelőre csak a hőkamerákat tudják becsapni.

A Vollebak nevű divatipari vállalkozás azt állítja, hogy fontos lépést tett a láthatatlanságot biztosító kabát kifejlesztésében. A számítógépen programozható ruha ehhez a grafénre és az infravörös fényre támaszkodik. 2015-ben egy ikerpár, Steve és Nick Tidball alapította meg a startupot, amely fémekből, szálakból és nanoanyagokból készült, előremutató ruházat kifejlesztésére összpontosít. Az áttörést 2016-ban hozta meg a számukra, amikor megalkották a vírustaszító Full Metal Jacketet, amelynek 65 százaléka rézszálakból készült. A Vollebak egy álcázott kabát kifejlesztését tűzte ki célul és most egy fontos lépéssel közelebb került a megvalósításhoz.

A kutatók évek óta dolgoznak azon, hogyan lehet dolgokat vagy embereket láthatatlanná tenni. Nemcsak a sci-fi rajongók, hanem a hadsereg is érdeklődik az ilyen technológia iránt. A Vollebak a grafénre támaszkodik. A világ legvékonyabb anyagát, amelyet csak néhány éve használnak a gyakorlatban, csodaanyagnak tartják. Erős, ugyanakkor rugalmas, könnyű és szinte átlátszó, emellett jobban vezeti az elektromosságot, mint a réz. Két professzor, Andre Geim és Sir Konsztantyin Novoszelov 2010-ben Nobel-díjat kapott az anyaggal kapcsolatos kutatásokért. A Vollebak most az egyetem grafénszakértőivel dolgozik együtt az álcázó kabát kifejlesztésén.

Steve Tidball elmondta, hogy amióta megalapították a cégüket, azóta gondolkodtak a láthatatlanságon. De csak akkor érezte először, hogy ez megvalósítható, amikor látott egy fotót egy grafénalapú anyagról, amely egy infravörös kamerán keresztül úgy látszott, mintha semmi nem lenne a helyén.


A különleges kabáthoz használt grafén alapú anyagot Coskun Kocabas, a Manchesteri Egyetem és a Nemzeti Grafénközpont munkatársa fejlesztette ki. Kocabas ugyanakkor rámutatott, hogy alábecsülte a textíliákkal való munka kihívásait, ezért az első prototípus elkészítése három évig tartott. A ruha álcázószerkezete 42 kívülről rögzített, többrétegű grafénpanelből áll, amelyek mindegyike körülbelül öt négyzetcentiméteres. Ezekben a panelekben az ionokat folyadékba ágyazzák és feszültség bevezetésével töltik fel. "Konkrétan az elektront irányítjuk a grafénben" - nyilatkozta Kocabas. Ilyen módon a grafén, amely valójában abszorbens, infravörös hősugárzás esetén fényvisszaverő anyaggá alakítható. A panelekre úgy is lehet gondolni, mint a kijelző egyenként vezérelhető képpontjaira. Egyszerűen fogalmazva, a pixelek ki- és bekapcsolhatók - végső soron láthatatlanná téve a hordozót. Ez azonban egyelőre csak hőkamerával lehetséges.

Más tudósok kételkednek abban, hogy a technológia végül valódi álcázóköpennyé válhat. 2016-ban Andrea Alu, a New York-i Egyetem fizikaprofesszora azt állította, hogy egy álcázóköpenyt lehetetlen kifejleszteni. A szakember most nem akarta értékelni a Vollebak fejlesztését addig, amíg nem áll rendelkezésre egy lektorált tanulmány.

Mario Pelaez-Fernandez, a Lille-i Egyetem grafénkutatója viszont úgy vélte, hogy az ötlet zseniális és a technológia alkalmazása mindenképpen megvalósítható. Az infravörös és a látható sugárzás között azonban nagy különbség van. Pelaez-Fernandez hozzátette, hogy az egyetlen lehetséges technológia az, amely a kaméleon színváltoztathatóságához igazodik. Egy valóban láthatatlan kabát azonban valószínűleg nem lenne lehetséges, mert az ilyen ruhát viselő emberek még mindig árnyékot vetnének. Tidball elismerte, hogy az infravörös kamerák becsapása csak az első lépés az álcázó ruházatnak köszönhetően a láthatatlanság felé vezető úton és még öt-tíz évre vagyunk a technológiai áttöréstől. Azt még a Vollebak alapítója sem tudja megjósolni, mennyi időbe telik, amíg minden készen áll az értékesítésre és szerinte évtizedekbe telhet, mire bárki álcázókabátot viselhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #2
    Azon nem lehet tetrist játszani. Ezen lehet. Extrém mód hiánypótló termék ez!
  • kvp #1
    Hokamera ellen egy sima ketoldalasan reflektiv folia is eleg (hotukornek is hivjak). A kornyezeti hot visszaveri a kamera fele, mig a felhasznalo hosugarzasat a felhasznalo fele. Egy teljesen passziv megoldasrol van szo, ami mellekesen jol szigetel. A cikkben szereplo ceg szerintem valami egesz mast szeretne, csak igy eladhatobb a hir.