Berta Sándor

EKG-ként használható egy új trikó

A ruhába gyakorlatilag belevarrták a szenzorokat.

A Rice Egyetem tudósai egy olyan trikót alkottak meg, amely képes a szívritmus pontos mérésére és ezáltal akár EKG-ként is alkalmazható. A szakemberek a szenzorokat úgy integráltak a ruhába, hogy az érzékelőket gyakorlatilag belevarrták a trikóba.

Lauren Taylor fejlesztő, a Rice Egyetem doktorandusza az okosruha által szállított adatokat összehasonlította egy integrált elektródákat tartalmazó mellkaspánt által rögzített értékekkel, illetve a mellkas-, a kar- és a lábelektródákkal kiegészített hagyományos EKG által mért adatokkal. A legjobb információkat az okostrikó szállította.

Taylor elmondta, hogy most arra összpontosítanak, hogy megnöveljék a bőrrel érintkezésbe kerülő kontaktfelület nagyságát, mert azáltal még jobb eredményekhez juthatnak. Miután az alkalmazott nanoszálak nagyon puhák és rugalmasak, ezért nem zavarják az érzékeny bőrű embereket, ugyanakkor zökkenőmentesen és épségben átvészelnek egy mosást is. Az integrált szenzorok képesek elküldeni az információkat egy adónak, amely Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja azokat egy vevőkészüléknek, például egy okostelefonnak.

Matteo Pasquali mérnök laboratóriuma 2013 óta kísérletezik olyan különleges nanoszálak megalkotásával, amelyek akár elektronikus agyi interfészekként vagy rugalmas antennákként is használhatók, többek között autókban vagy a repülőgépekben és az űrhajózásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!