Berta Sándor

Bioszen­zorokká alakíthatók a ruhák

Szakemberek a textileket módosították érzékelőkké.

A Utahi Egyetem és a Gyeongsang Nemzeti Egyetem kutatói egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amely a pamut-poliészter textileket az izmok elektromos tevékenységét mérő bioszenzorokká alakítja át. A rehabilitáción résztvevő személyek és sportolók tevékenységét eddig hagyományos értékelőkkel mérték, amelyeket általában az érintettek bőrére ragasztották, de ez egy nehézkes és bonyolult eljárás volt. Az új módszer sokkal kényelmesebb és egyszerűbb.

Huanan Zhang, a Utahi Egyetem munkatársa kijelentette, hogy az eljárás lehetővé teszi az orvosoknak, hogy egy izom elektromos jeleit hosszú távon az eddiginél sokkal precízebben gyűjthetik. Ráadásul a szakemberek a betegek állapotának javulását és az alkalmazott kezelés sikerességét vagy sikertelenségét is jobban megérthetik.

Az érzékelőket a ruháknak azon részeibe integrálják, ahol az izmok találhatók. Mindegyik szenzort egy vékony kábel köti össze egy eszközzel, amelyet a rehabilitációban résztvevők a csípőjükön hordják és amely minden izomtevékenységet feljegyez.


Zhang a textileket egy vékony ezüstréteggel vonta be, amely egyrészt fogja az izmok elektromos jeleit, másrészt továbbítja azokat. Miután az ezüst idővel oxidálódik és bőrkárokat okozhat, ezért Zhang csapata úgy döntött, hogy készít egy második réteget is aranyból, amelyet jobban tolerál az emberi bőr. A tudós ezt azzal indokolta, hogy az ezüst alapvető vezetőképességet biztosít, míg az arany javít a jelen és a biokompatibilitáson. Zhang hozzátette, hogy elvileg lemondhatnának az ezüst használatáról, de akkor a szenzor sokkal drágább lenne.

Az ezüst-arany réteg nagyon ellenálló, akár 15 mosás után is úgy működik, mint az első napon. A kutatók eddig egy ingujjon tesztelték. Zhang úgy vélte, hogy az érzékelők akár testre simuló ruhákba, például kerékpáros nadrágokba vagy harisnyanadrágokba is integrálhatók lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!