Berta Sándor

Hiányoznak a szöveteket és fóliákat kezelő robotok

A textiliparban még mindig sok kézzel végzett munkára van szükség. A Bécsi Műszaki Egyetem és az Osztrák Technológiai Intézet (AIT) olyan módszereket és technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a robotok számára a puha, formálható anyagok kezelését.

Vannak olyan munkák, amelyek elvégzése az embereknek kisebb vagy nagyobb nehézségek árán megvalósítható, ugyanakkor a gépek számára egyelőre szinte megoldhatatlan feladatot jelent. Ezért is van az, hogy az ipar még számos területen alkalmaz embereket a puha, formálható anyagok, például a bőr, a fóliák vagy a különböző textíliák készítésekor. Azonban a kifejlesztett új megoldásoknak köszönhetően a közeljövőben e feladatok elvégzésére is alkalmasak lesznek a robotok.


Andreas Kugi professzor, a Bécsi Műszaki Egyetem Automatizálás- és Szabályozástechnikai Intézetének, valamint az AIT Vízió-, Automatizálási és Vezérlési Központjának vezetője kiemelte, hogy a cipő- és a textiliparban számos olyan anyagot alkalmaznak, amelyeket kizárólag nehézségi erővel lehet formálni. Ez a feldolgozást nagyon nehézzé teszi. Az autóiparban a kézi feldolgozás szintén fontos szerepet játszik, például a belső terekben használt bőrök és kárpitok tekintetében. Az automatizálás szempontjából a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy különböző feladatokat kellene egyformán jól megoldani és nincs egy egyszerű alapelv, amelynek a figyelembevételével egy gép számos szituációt uralni tud.


Az emberek nagyon rugalmasak és gond nélkül képesek koordinálni a látásukat az ujjaik mozgásával, valamint különböző anyagokhoz, formákhoz és struktúrákhoz is igazodni tudnak. Hatalmas kihívás ugyanerre megtanítani egy robotot, de nem lehetetlen feladat: elsősorban kifinomult algoritmusokra van szükség. A szakemberek pont ilyen szoftvereket fejlesztenek, amelyekkel a gépeknek minden egyes munkalépés precízen megtervezhető. Nem csupán azt kell kiszámítani, hogy mely pontokon lesz kapcsolat a robot és az anyagok között, hanem azt is, hogy ezekre a kapcsolatokra milyen irányokba és mekkora erővel kerül sor. Azt is ki kell közben számolni, hogy e folyamat közben miként változhatnak meg az egyes anyagok.

A tudósok jelenleg olyan módszerek megalkotásán dolgoznak, amelyek segítségével az emberek és a gépek jobban tudnak együtt dolgozni. Előbbiek célzottan vezethetik az utóbbiakat, amelyek eközben megtanulhatják a helyes lépéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #2
    Jó lenne nem minden munkát elvenni az emberektől! A kézzel gyártott bútor sokkal de sokkal jobb minőségű volt, és ehhez képest minden parasztcsalád is megengedhette magának, hogy asztalos által készített bútorai legyenek, amelyek szavatosságát évszázadokban mérték. Jelenleg egy állat rendszer van, amelyben 10-15 évet sem húz ki egy gépekkel összeszart ótvar forgácslap-bútor.
  • kvp #1
    Azert aki latott mar CNC-t, az tudja, hogy nem csak a szerszam pozicioja fontos, hanem az iranya, a mozgasi sebessege es az anyag es a marasi melyseg fuggvenyeben a kifejtett ero is. Szovetek eseten az egyetlen kiegeszitendo tulajdonsag, hogy a munkadararab rugalmasabb mint a femek vagy a faanyagok. Igazabol csak egy matematikai modellezesi feladat, a robotok mar jo ideje rendelkezesre allnak hozza.