Berta Sándor

Elutasította a hálózati költségek kifizetését a Google

Az amerikai reklámcég negatív választ adott a felvetésre, a felhasználók érdekeire hivatkoznak.

Tavaly decemberben a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a Swisscom és számos más piaci szereplő jelezte, hogy azt szeretnék, ha a jól kiépített európai internethálózat által masszív bevételeket szerző amerikai technológiai cégek részt vállalnának a költségekből és fizetniük kellene a hálózatfejlesztésért. Májusban kiderült, hogy az Európai Unió erre akarja kényszeríteni az amerikai társaságokat, mert az online platformoknak is viselniük kell a távközlési hálózatok költségeit. Az Európai Bizottság már jövőre befizetésre kötelezheti az IT-óriásokat. A testület már az idén bemutatja a koncepcióját és az Európai Bizottság is vizsgálja a kérdést.

Most a Google reagált a felmerült javaslatokra. Matt Brittin, a cég európai üzletágának vezetője kifejtette, hogy ez nem új ötlet. Szerinte ez a megközelítés, amelyben a "feladó fizet", úgymond, a nyílt internet számos alapelvét elavulttá tenné. A menedzser véleménye szerint a hálózatüzemeltetők érvei már legalább tíz éve ugyanazok és nincsenek olyan új adatok, amelyek megváltoztatnák a helyzetet. Különösen az áremelkedések idején egy ilyen elképzelés megvalósítása negatív hatással lenne a fogyasztókra.

Brittin rámutatott, hogy a Google, mint a YouTube üzemeltetője, saját adatközpontok és egyéb infrastruktúra kiépítésével már biztosította, hogy az adatok "99 százalékban" a saját rendszerein keresztül jussanak el a fogyasztókhoz. Sok pénzt fektettek ebbe. A vállalat európai üzletágának vezetője kiemelte továbbá, hogy tavaly több mint 23 milliárd eurót költöttek, amelynek nagy részét az infrastruktúrára fordították. A társaság jelenleg már hat nagy adatközpontot üzemeltet Európában, valamint világszerte 20 tenger alatti kábelt, amelyek közül öt a kontinensen fut vagy érinti azt, illetve úgynevezett gyorsítótárakat, amelyek 20 európai helyszínen a helyi hálózatokban tárolják az adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #3
    A szabad internetre hivatkozas meginkabb alsagos, mikozben mar mindenhova beepul a google, A halozathasznalatert meg igenis fizessen. Más se engedi be a kertjebe a szomszedot, hogy ott arulja a termékét ingyen.
  • Sydra #2
    Logikailag ennek semmi értelme. Mindenki fizet az internetért, aki használja. Ez ilyen álságos kunyerálás.
  • YaniMan #1
    Ha utána az internet szolgáltatók lefelezik az áraikat, akkor oké. Mindaddig viszont csak egy újabb lehúzási kísérlet.