Berta Sándor

Az IT-óriásoknak is fizetniük kellene a hálózat­fejlesztésért

A távközlési cégek azt szeretnék, ha az amerikai technológiai vállalatok részt vállalnának a költségekből.

Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom első embere és további tizenkét európai telekommunikációs társaság vezetője arra szólították fel a Facebook, a Netflix, a YouTube és a többi tengerentúli IT-óriás menedzsereit, hogy vállaljanak szerepet a hálózatfejlesztési kiadásokból, mert részben miattuk keletkezik a továbbított adatmennyiség jelentős része.

Az európai vezetők kiemelték, hogy a hálózati adatforgalom egyre növekvő részét a nagy amerikai platformok generálják, s ezért folyamatos, intenzív hálózati befektetésére és tervezésre van szükség a távközlési szektorban. Ez a jelenlegi modell csak akkor tartható fenn, ha a nagy technológiai oldalak is tisztességes hozzájárulás fizetésével szerepet vállalnak a felmerülő költségekből.

A felhívás indoka, hogy az ágazat hatalmas befektetési igénnyel néz szembe az 5G, az optikai és a kábelhálózatok terén, mert csak így biztosítható a felhő- és videószolgáltatások zökkenőmentes elérése. Az európai szektorban tavaly hat éves csúcsra nőtt a befektetések értéke, meghaladva az 52 milliárd eurót. A mostani állásfoglalás aláírói között van a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telefonica, az Orange, a KPN, a BT Group, a Telekom Austria, a Vivacom, a Proximus, a Telenor, az Altice Portugal, a Telia és a Swisscom. Az amerikai IT-óriások egyelőre nem kommentálták a hírt. A felvetés egyébként már korábban is több alkalommal felmerült, de a feleknek nem sikerült megállapodniuk a kérdésben.

A vezetők mindazonáltal kritizálták az EU kormányainak extrém drága frekvenciatendereit, úgy érzik fejőstehénnek tekintik őket, miközben mesterségesen és fenntarthatatlanul magasan tartják a piacra lépés küszöbét. Eközben pedig a törvényhozók folyamatosan megvágják a bevételeiket, az EU-n belüli hívások pótdíjának eltörlése miatt 2 milliárd eurót veszít a szektor négy éves távlatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dodo55 #10
  #8: Akkor lehet összefolynak az álmaim a valósággal, de havonta párszor el szoktam mondani 1-1 ügyfélnek, hogy sajnos korlátlant már nem, de havi 1TB limites mobilinternet kártyát tudunk viszonteladóként a 3 nagy közül az egyik szolgáltatótól teljesen korrekt áron, hűség nélkül, public IPv4 mögött, ha ez segít a feladat megoldásában ;)

  (Amúgy nagyobb kerettel is drágábban, de régen a korlátlan volt annyi, mint az 1 terás. Ja és a sticket vagy SIM modemes routert azt meg kell venni hozzá, ezért olcsó.)

  Welcome to Hungary.
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2021.12.05. 18:46:32
 • Tetsuo #9
  Egyetértek az #1-vel. Aki gyors netet akar mert szüksége van rá, fizessen többet mint az, akinek a lassabb elég - függetlenül a szolgáltatás tartalmától.
  Teljesen mindegy, milyen stream vagy torrent, ha nagy a forgalom és gyors, fizesse meg, ha kisebb, fizessen kevesebbet.
 • Gabbbbbbbbbbbb #8
  USA-ban már hosszú évek óta megy ez a vita. Szerintem, ha a szolgáltató korlátlan X megabites internetet ad a felhasználónak, akkor ne pattogjon, hogy a user-nek esetleg van pofája folyamatosan kihasználni azt.

  "Az adatkeret már értelmesebb megoldás lehet, de semmiképp sem havi bontásban, hanem minimum 3-6 havi bontásban." Szerintem nagyon naiv elgondolás, hogy egy szolgáltató kínálna olyan szolgáltatást, ahol havi átlagban terás limitek vannak.
 • Dodo55 #7
  "Mert aki nem hasznalja, az valaszthat kisebb savszelessegu netet is."

  Én nem használom, mégis jól jön az 1gbps ami most van. Nevezhetjük egyfajta burst felhasználásnak. Ha valamit le akarok tölteni hirtelen, akkor az általában minél hamarabb kell, minden perc számít.

  Az adatkeret már értelmesebb megoldás lehet, de semmiképp sem havi bontásban, hanem minimum 3-6 havi bontásban. Pl. 5 tera/30 tera/100 tera/1 peta. És persze akkor már legyen törvényileg szabályozva, hogy mondjuk vezetékes szolgáltatásnál a 3 havi 5 tera a minimum, plusz csak a végpontra routeolt dedikált ipv4 címmel adott szolgáltatást lehessen "teljeskörű internetszolgáltatás"-nak nevezni, a natolt ipv4-est meg csak "kiszolgáláskorlátozott internetvételi szolgáltatás"-nak, illetve a public ipv6-ost meg "kísérleti címzésű internetszolgáltatás"-nak szabadjon (egész amíg az undorítóan tagolt IPv6-ra rá nem hajlandó annyi év után állni az emberek agya - nem fog - , vagy legalább az érthetetlen kisbetűket le nem cserélik rendes nagybetűs HEXA karakterekre).
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2021.12.03. 21:40:21
 • Szefmester #6
  Ezt most úgy mondják a szolgáltatók mintha a Netflix nem fizetne netelőfizetést nekik... :D
 • kvp #5
  Mert aki nem hasznalja, az valaszthat kisebb savszelessegu netet is. A weboldal szolgaltatoja a szervereket es a sajat csatlakozasa dijat fizeti. A netszolgaltato pedig biztositja a kivant savszelsseget a felhasznalonak.

  Ha a weboldalak uzemeltetoi fizetnenek a netszolgaltatoknak, akkor az kb. olyan lenne, mintha az ikea fizetne az utdijat a vasarloik autos forgalma utan, amikor hazaszallitjak a megvasarolt butorokat.

  Tehat siman megtehetne a netszolgaltato, hogy biztosit egy adott savszelesseget vagy adott adatkeretet egy adott csomagban. Akinek nincs szuksege 4K stream-re, az a kisebbet veszi, akinek szukseges, az meg a nagyobbat. Es akkor nincs az, hogy a nagy savszelesseg csak netflix meg disney+-hoz erheto el, hanem az elofizeto arra hasznalja amire akarja. Akinek meg nem kell, az nem vesz maganak nagy savszelesseget.

  A weboldal szolgaltatok pedig elkerhetik a penzt a tartalomert, de az, hogy hogyan viszi haza a vasarlo (hogyan stream-eli le magahoz) az mar a vasarlo dolga. Ez lenne a semleges internet alapja. (mint ahogy az autopalyak is semlegesek, mindenki hasznalhatja, csak ki kell fizetnie az utdijat es nem fugg az utdij attol, hogy eppen melyik bevasarlokozpontbol jon)

  Ez valodi piaci versenyt eredmenyezne, amikor a netszolgaltatok azon versenyeznenek, hogy ki tud olcsobban adni 4K streaming-et, persze csak a gazdasagossag hatarain belul.

  ps: Magyarorszagon lassan ott tartunk, hogy a varosokban a legkisebb vezetekes adatcsomagokkal is lehet 4K-t stream-elni, csak akkor kell nagyobb ha egy lakasban tobb keszulek szeretne egyszerre 4K-t stream-elni.
 • Cat #4
  "akkor kerjenek magasabb elofizetesi dijakat a netre elofizeto emberektol."
  1. Nem minden internetelőfizető netflixezik. Miért büntessék azokat, akik nem használják?
  2. Egy netflixező előfizető legalább kb. 20 másik (normál) netelőfizetővel azonos mértékű forgalmat generál. Ha 4K-ban használja van az jóval több is.

 • Dodo55 #3
  "akkor kerjenek magasabb elofizetesi dijakat a netre elofizeto emberektol"

  Ne Magyarországból indulj ki, ahol kis túlzással az ember minden 5. ismerősének saját kis internetszolgáltató cége van és a sávszélesség kérdése nemzetstratégiai szinten az ivóvízellátáséval vetekszik. Mindemiatt itt nyilván az átlagnál jóval keményebb versenyre vannak kényszerítve a multik, ha érvényesülni szeretnének a piacon. De nézz körül a világ "fejlettebb" országaiban. Külföldi ismerősöktől nem ritkán 20-30 ezer forintnak megfelelő havidíjakról hallok nevetséges (10,30,50mbps) sávszélességekért cserébe. Szóval van ezeknek bevételük, hidd el.
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2021.12.03. 13:03:57
 • Myers #2
  De azért nem furcsa, hogy ezek a nagy it cégek soha semmibe nem akarnak beszállni, mindenből csak a nagy lét akarja kiszedni, de visszaosztani nem akar? Leterheli a szolgáltatása a hálót (ok, nem ő maga hanem a felhasználói), de nem érdekli. Lerabolja a reklámpiacot, de nem fizet adót.
 • kvp #1
  Ennel ertelmesebb megoldas lenne, hogy ha halozatot akarnak fejleszteni es nincs ra penzuk, akkor kerjenek magasabb elofizetesi dijakat a netre elofizeto emberektol. Aztan ezek az emberek azt a szolgaltatast hasznaljak az adott savszelessegen keresztul amit akarnak.

  Miert akar egy halozati szolgaltato penzt kerni egy weboldal uzemeltetojetol a forgalom utan? Ez kb. olyan mintha a levesporok gyartojatol kerne penzt a vizmuvek, mert az o altala biztositott ivovizbol fozik a zsacskoslevest. A forgalmat nem a weboldal uzemeltetoje generalja, hanem a felhasznalok akik a netre elofizetnek. A nagy weboldalak (lasd pl. netflix, google, facebook) eseteben en letiltanam azt a szoltaltatot aki penzt ker. Legfeljebb az emberek atmennek a konkurensehez, ahol mukodik az adott szolgaltatas.