Berta Sándor

VPN-nel próbálják megkerülni a cenzúrát az oroszok

Az elmúlt két évben felértékelődött a megoldások szerepe, Oroszországban most kifejezett robbanás van a szegmensben.

A VPN egy olyan szoftver, ami egy titkosított csatornát hoz létre a felhasználó és egy távoli szerver között, és utána a felhasználó azzal a kiindulóponttal azonosítva magát kalandozhat tovább a világhálón. A Top10VPN.com oldal összeállítást készített arról, hogy 2020 januárja óta milyen hatással voltak a különböző fegyveres és más konfliktusok a a világ egyes országaiban a virtuális magánhálózatok (VPN) használatára vonatkozóan. A portál megállapította, hogy a VPN-ket általában több tíz vagy száz, sőt, akár több ezer százalékkal gyakrabban alkalmazták a felhasználók.

2020 januárjában Venezuelában 1731 százalékkal növekedett a virtuális magánhálózatok használata, míg 2020 márciusában Guineában 1257 százalékos volt ez az arány. 2020 májusában a helyi választásokkor Burundiban 5686, 2020 októberében Tanzániában 18 823, míg ugyanebben az időszakban Guineában 3043 százalékkal emelkedett a VPN-k használata. Tavaly februárban Myanmarban a katonai puccs idején 7200 százalékos, míg márciusban a helyi tüntetések idején Szenegálban 4200 százalékos volt a növekedés. 2021 augusztusában a helyi választások idején Zambiában 16 341 százalékos emelkedést regisztráltak. Tavaly novemberben Etiópiában 5109 százalékkal emelkedett a virtuális magánhálózatok használata. Idén januárban Kazahsztánban pedig 3405 százalékos volt a növekedés.

A legtöbb eseményhez általában valamilyen helyi blokád vagy más intézkedés is kapcsolódott, például Venezuelában az Instagram, a Facebook, a Twitter, a WhatsApp és a YouTube blokádja. Ugyanez volt 2020 márciusában Guineában, 2020 szeptemberében Azerbajdzsánban, 2020 októberében Tanzániában, tavaly márciusban Szenegálban, 2021 augusztusában Zambiában és tavaly októberében Etiópiában is. Minden ilyen esemény esetén jelentős mértékben felértékelődött a virtuális magánhálózatok szerepe.

Oroszországban is hasonló most a helyzet, mivel a kormány igyekszik minden tőle független információforrást blokkolni. Eddig 200 weblapot zártak be és 300 külföldi cég hagyta el az országot. A félelem a lakosság körében egyre nő, hogy a teljes országot lekapcsolják a globális internetről. A Kreml határozata szerint a nem hivatalos álláspontot közlő médiamunkások 15 év börtönnel néznek szembe. Ehhez elég kijelenteni, hogy Ukrajnában háború zajlik, nem pedig speciális katonai művelet. Természetesen a VPN-forgalom is azonosítható és blokkolható, és a hatóságok ezt meg is teszik. Éppen ezért a legnagyobb fizetős VPN-szolgáltatók mindent megtesznek a fennmaradásuk érdekében, hogy elrejtsék a forgalmukat. A legnagyobb macska-egér harc Kínában zajlik ezen a téren, Oroszország messze mögöttük van műszakilag.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #13
    Értem, vagyis Hofi zsidó.

    Néha nézz ki az ablakon, ott állok előtte és sírok kinomban.
    Nincs más csak Te igazságod, a te vallásod, a te világod.

    Minden más hazug, erkölcstelen.

    Kellemes napokat.
  • Tetsuo #12
    Milyen érv az, hogy ki kezdte emlegetni a zsidókat? :-D Mire akarsz utalni ezzel? Hogy tabu téma? Nekem az igazság a fontos.
    Viszont az alpári szint és a zsigeri utálat a #9-ből árad.
    A "Cromwell-féle Anglia" névleg, látszólag volt vallásos, valójában nem volt keresztény. Az angolok általában sosem voltak keresztények, ahogy pl. manapság a latinnyelvű országok sem, hiába hangoztatják. Az Egyesült Államok konzervatív pártjának és követőinek sincs köze a kereszténységhez, de a magyar kormánypártoknak sincs.
    Általában véve a demokratáknak pedig a demokráciához stb. A ma magukat és mások által is jobboldalnak nevezett politikai tömorülések sem jobboldaliak... Sajnos hamis beszéd és hazug retorika van szinte mindenütt, még a közbeszédben, otthoni családi beszélgetésekben is akár csak az iróniával, szarkasztikus viccelődéssel - hiszen azok is kiforgatott, ellentétes jelentésű közlések. Az emberi környezetet és erkölcsiséget szintén soha nem látott pusztulás sújtja.
    Ma ilyen a világunk. Velejéig romlott. Csak az igazi valláshoz való visszatérés jelentene kiutat, ami képtelenség ugye. Ergo jön a nagy "reset", ami szükséges is, ahogy a legtöbb világvallás jövendöli.
  • Agyturbinikusz #11
    Megintcsak ki kezdte a zsidókat felemlegetni?

    Tudom annyira szereted őket, sugárzik a mondandódból.

    Igen utálom a vallást, mert hülyét csinál az emberekből, az összes vallás. Akkor miért ne utálják az emberek?

    Fellengzos? Akkor meséld el nekem miért nem működött a Cromwell felé mélyen vallásos Anglia?
    Csak nem azért mert ott nem voltak teljesen hülyék az emberek?
    Tessék a Vatikánba költözni, és megvan oldva az összes problémád. Igaz lehet a végére nem kell majd nyomni a WC-n ülve mert magától is kipotyog majd.

    Képmutatásra sarkall és közben csak a hülyeséget szajkózza, mi ebben a jó?
    Tudod olyan vagy mint egy bolond akinek leszögezi az egyik lábát, és bezárják egy szobába, körbe-korbe megy, és azt gondolja az a világ, igaz az csak egy szoba, a házban, és Minden szobában van egy bolond, az egyik JCS amit szajkóz, a másik Allah a harmadik Buddha a 4 meg a spagetti szörny. Én meg kívülről nézem ezt a házat és az ablakon belesve szörnyűlködők.
  • Tetsuo #10
    A nagy kiirtás után többen voltak, mint előtte. Szóval, túlélőként nekem nem lenne pofám mások vagyonát felélni, apanázst kapni vélt vagy valós halálozásra hivatkozva, hanem csöndben gyászolnék és tiszteletben tartanám, hogy más népek sokkal többet vesztettek, nem pedig még beléjük rúgnék.
    A fellengzős és hamis történelemtudásod, ahogy a vallásutálatod téged minősít, nem engem. Miért nekem írod?
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.03.13. 22:20:38
  • Agyturbinikusz #9
    Latod, Te vagy a keresztényi szeretet mintapéldája, szerintem a papok beoltottak hátulról, és ezert próbálod az egész világot átterelni a Te elmebajod irányába, mert ha neked rossz legyen mindenkinek az.

    Szerintem Cromwell elvégezte a kísérletet, senkinek nem kellett a te hülyeséged, ha kellett volna, akkor most nem lenne emberiség ebben a formában sem jó eséllyel, hiszen az első pestis járvány kiirtotta volna az EU nagyreszet, miközben szalaggal tancolnak a kopjafa korul.
    Nem rossz alternatíva, vegulis nem kellene ezeket a gyűlölködő hülyeségeket olvasnom tőled....

    Különben apai nagyanyám neve Horenstein Etel volt, latod jól kell csapatot választani, nem a balfasz akrobatát a kereszten, lehet nem lennel irigy ha te is kapnál kártérítést, amiért elvittek az (nagy)apad (nagy)anyád és elgázosították őket. Jobb lett volna nekünk is főleg, ha azelőtt történik mielőtt Te(szüleid) megszülettél(tek)....
  • Agyturbinikusz #8
    Talán emlékszel a Tanú című filmre, valahogy az mégsem volt eléggé egyenlő, nem annyira egyenlő mint Hofi, sőt próbáltad abban az időben hasonló módon/stílusban elmondani a véleményed, akár több ember előtt?
    Akkor csak egyenlőbb volt!
  • Tetsuo #7
    Tudjuk kik az egyenlőbbek. Akik kiválasztottként generációkon átívelő kárpótlást kapnak egyedüliként a XX. század borzalmai után.
  • Agyturbinikusz #6
    Kérem elvtársak, itt Mindenki egyenlő, de én még egyenlőbb vagyok!
  • Tetsuo #5
    Sőt, ő ki is mondhatta.
  • quatlander #4
    Voltak egész jó meglátásai! :D