Berta Sándor

Hálózati költség­vállalásra kényszerítené az amerikai cégeket az Európai Unió

A vita évek óta tart a távközlési és az IT-vállalatok között.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke, egyben az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa közölte, hogy a kontinensen létrehozandó hálózatok kiépítési költségeinek egy részét az amerikai IT-cégeknek kell viselniük. A politikus azt mondta, hogy ezt a kérdést nagyon pontosan meg kell vizsgálni. Ők azt látják, hogy vannak olyan piaci szereplők, amelyek nagyon nagy adatforgalmat generálnak, erre épül az üzleti modelljük, de soha nem járultak hozzá a befektetésekhez.

A European Telecommunications Network Operators (ETNO) nevű ágazati szervezet a tanulmányában kiemelte, hogy a globális adatforgalom több mint 56 százaléka köszönhető az Alphabet, az Amazon, az Apple, a Meta, a Microsoft és a Netflix rendszerében keletkező tartalmaknak. A dokumentum készítői kimutatták, hogy ha a technológiai óriások 20 milliárd euróval hozzájárulnak a hálózati és hálózatépítési kiadásokhoz, akkor az az európai uniós gazdaságnak 72 milliárd eurós segítséget jelentene. Az ETNO tagjai egykori állami vagy részben állami hálózatüzemeltető társaságok, például a Deutsche Telekom, az Orange, a Swisscom, a Telefónica és a TIM.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Mondjuk amilyen cégeket felsorolt azok mindegyike kb ezer milliárd dollárt ér a tőzsdén egyenként, ennek egy tekintélyes része Európából jön, úgy hogy itt nem vagy alig fizetnek adót.
  • Sydra #1
    Csak extra adókat akar kivetni és ehhez talál ki ilyen önellentmondásos hülyeségeket ürügyként. Nyilván az internetszolgáltató szerződésben van azokkal akik felé jelet továbbít és ő mondja meg mennyit kér a szolgáltatásáért. Ez nem egy olyan dolog amivel az EU-s parazitáknak foglalkoznia kellene.