Berta Sándor

Megtanul­hatnak-e a robotok nevetni?

A robotok gyakran nagyon mesterkéltnek tűnnek a beszélgetések során. Amennyiben tudnak majd nevetni, akkor empatikusabbaknak fognak tűnni.

Egyes emberek számára is nehézséget jelent, hogy felismerjék a humort és nevessenek, de a robotok esetében ez még bonyolultabb. Japán kutatók most azt találták ki, hogyan lehetne megtanítani egy robotot nevetni. Ehhez kifejlesztettek egy "mesterséges intelligencia nevetőrendszert", amely lehetővé teszi, hogy felismerje, mikor és milyen módon kell együtt nevetnie. A tudósok azt remélik, hogy ezáltal természetesebbé válik az ember-gép kommunikáció.

A Kiotói Egyetem tudományos csapata számára az új rendszer megalkotásakor az a kérdés volt a legnagyobb kihívás, hogy mikor és hogyan nevethetnek a robotok és az emberek együtt. A Can a robot laugh with you?: Shared laughter generation for empathetic spoken dialogue című tudományos cikk alapján a kutatás célja az volt, hogy egy mesterséges intelligencia rendszer felismerje a nevetés emberi árnyalatait azért, hogy a közös nevetés mint empatikus válasz révén javítsa az ember-robot beszélgetéseket.

"Úgy véljük, hogy a társalgási mesterséges intelligencia egyik legfontosabb funkciója az empátia. A társalgás természetesen multimodális, az nem csak a helyes válaszadásra jellemző. Ezért úgy döntöttünk, hogy az egyik módja annak, hogy egy robot együtt érezzen a felhasználókkal az, hogy osztozik a nevetésükben, amit egy szövegalapú chatrobottal nem lehet megtenni" - nyilatkozta Koji Inoue, a Kiotói Egyetem adjunktusa, a tanulmány vezető szerzője. A robotnak képesnek kell lennie arra, hogy empatikusan viszonyuljon emberi társához. A közös nevetés azt jelzi az adott személynek, hogy a robot "együtt érez" vele.

A kutatócsoport három különböző alrendszert fejlesztett ki erre a célra: az első lépésben felismeri, hogy az ember nevet-e, a második lépésben, hogy a robotnak is nevetnie kell-e és végül eldönti, hogy milyen módon nevessen. Ehhez a szakértők először adatokat gyűjtöttek arról, hogy az emberek mikor és hogyan nevetnek egy kommunikáció során. Ehhez 80 párbeszédet használtak fel gyorsrandevúkból, amelyeken a Tokiói Egyetem hallgatói vettek részt, és négyszemközt beszélgettek egymással. A tudományos csoport ennek megfelelően, e szempontok szerint válogatta össze a párbeszédeket. Az adatokat egy mesterséges intelligencia betanítására használták, amely azt is megtanulta, hogy milyen nevetés a megfelelő. A tudósok különbséget tettek az udvarias kuncogás mint "szociális nevetés" és a boldog nevetés között.

A csoport a "mesterséges intelligencia nevető rendszerrel" felszerelt Erica robotot úgy tesztelte, hogy párbeszédeket folytattak vele a gép és egy ember között. A párbeszédek két és három perc közöttiek voltak. Az első párbeszédben csak társasági nevetést adott, a másodikban csak vidám nevetést. A harmadik párbeszédben a csapat ötvözte a kettőt. Ezenkívül létrehozott egy másik modellt, amelyben a nő mindig nevetett, amikor az illető nevetett, anélkül, hogy előzetesen felmérte volna a kontextust. Az egyik modellben soha nem nevetett.

Ezután 130 alany értékelte Erica mesterséges intelligencia által irányított nevetését. A beszélgetéseket empátia, természetesség, emberi minőség és megértés szempontjából értékelték. A mesterséges intelligencia rendszerrel létrehozott nevetés kapta a legnagyobb tetszést. A kutatók az eredményt a "helyes" nevetési magatartás fontosságának megerősítéseként értékelték. Elismerték azonban, hogy a nevetés csak az egyik összetevője a robottal folytatott természetes, emberhez hasonló beszélgetésnek. És még a "mesterséges intelligencia nevetőrendszerük" is tökéletlen, mert nem veszi figyelembe a nevetés minden típusát. Ennek elérése "hatalmas feladat".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    Szerintem az AI mit olyan lehetetlen. Nem véletlenül lettek a főemlősök utódai egyre fejletlenebbek születésükkor ahogy okosodtak. Más állatok utódai azonnal lábra állnak.
    A magasabb szintű megértés kialakulásához szükséges, hogy az egyed agya ne legyen eleve tele minden előre beprogmazott dologgal. Muszáj, hogy nullából induljon az egyed értelmi fejlődése.
    Vagyis robotokkal le lehet utánozni a folyamatot, de az annak a robot agynak a saját organikusan kialakult intelligenciája lesz, nem pedig előre leprogramozott intelligencia amit tetszőlegesen feltölthetünk akármelyik robot testbe. Tehát kvázi egy új faj.

    Mert ez lenne az amire valójában törekednek a kutatók, hogy legyen egy megírt intelligencia amit tetszés szerint be lehet tölteni valahonnan, és majd működik az adott környezetben. Hát ez utóbbi ha egyáltalán megvalósítható, még nagyon nagyon messze van, míg az előbbi könnyebben elérhető, szerintem.
  • Tetsuo #4
    Az úgynevezett AI-nak köze nincs az intelligenciához, de ezek így nevezik.
  • Ender Wiggin #3
    Ha imititál, akkor nem AI.
  • Tetsuo #2
    Lehet olyan algoritmusokat írni, amivel imitálhat nevetést és egyéb humanoid viselkedést. A GTA-ban is "nevetnek" egyes NPC-k.
  • quatlander #1
    "A robotok gyakran nagyon mesterkéltnek tűnnek a beszélgetések során."

    NEMMONDOD...