Berta Sándor

Már a szemetesekben szétválogatja a hulladékot egy robot

Az új géppel könnyebb a szemét szortírozása.

A Colorado államban 2015-ben alapított Cleanrobotics nevű amerikai startup Trashbot rendszere mesterséges intelligencia segítségével válogatja szét a hulladékot és a munkája során 90 százalékos pontosságot ér el. A megvalósított megoldás indoka, hogy az embereknek többé ne kelljen gondolkodniuk azon, hogy az általuk termelt szemetet a sárga vagy a kék kukákba kell-e bedobni. Minden hulladék egyetlen tárolóba kerül, amelyeknek a rendezése ezután automatikusan és emberi beavatkozás nélkül történik. A Cleanrobotics hangsúlyozta, hogy a rendszer 90 százalékos pontosságot ér el, ami sokkal jobb arány, mint az emberekkel végzett hulladék-szétválasztás esetében.

"A csomagolásokban felhasznált anyagok mibenléte nem egyértelmű és a fogyasztók gyakran annyira összezavarodnak, hogy a hulladékok újrahasznosítási pontossága alacsonyabb, mintha véletlenszerűen dobnák bele a kukákba a dolgokat. Ez a gyakorlat erősen kevert újrahasznosítható anyagokhoz vezet, amelyeket senki sem vesz meg" - magyarázta Charles Yhap, a Cleanrobotics vezérigazgatója. Ezzel szemben az ő rendszerük javítja a hulladék szétválasztását, mielőtt a szemét a válogató üzemekbe kerülne. Ez több újrahasznosítható anyagot és kevesebb hulladékot eredményez.


A megalkotott szemétválogató robot rengeteg adatot is gyűjt, amelyek például a hulladékvizsgálat vagy a töltöttségi szintre vonatkozó figyelmeztetések szempontjából is érdekesek. A Cleanrobotics meg van győződve arról, hogy a Trashbot flotta idővel egyre intelligensebbé válik.

Az ötlet és annak megvalósítása a jelek szerint a befektetőket is meggyőzte. A vállalkozás eddig 4,5 millió amerikai dollárt gyűjtött be egy A sorozatú finanszírozás keretében. A pénzt a Trashbot terjeszkedésére fordítják. Jelenleg az intelligens kukák csak néhány, igaz nagy forgalmú épületben találhatók meg, például bevásárlóközpontokban vagy repülőtereken. A jövőben a startup az ország határain túlra is terjeszkedni kíván, Kínában, Ausztráliában és Szingapúrban működő vállalatokkal keresnek partnerséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!