Berta Sándor

Robotkutyák fognak járőrözni a Cape Cana­veral Űrközpontban

Optikai és akusztikus érzékelőkkel vannak telerakva, távoli szemként és fülként járőröznek fáradhatatlanul. A módszer nem új, a gépi segítőket már számos bázison alkalmazzák.

A John F. Kennedy Űrközpont (KSC) szomszédságában található és az Amerikai Egyesült Államok Űrhadserege által használt Cape Canaveral Űrközpont (CCSFS) területén a jövőben a Ghost Robotics vállalat robotkutyáit fognak járőrözni. A gépeket elsődlegesen automatizált őrzési feladatokra kívánják használni, így az amerikai védelmi minisztérium álláspontja alapján jelentős költségeket lehet megtakarítani, mert emberi őröket kellene foglalkoztani.

A Ghost Robotics Q-UGV Vision 60 elektromos négylábúit a járőrözés mellett kárfelmérésre alkalmazzák majd. A robotok mikrofonokkal és kamerákkal vannak felszerelve és hangutasításokkal vagy kézzel is irányíthatók. Különlegesség, hogy hangszórót is beépítettek a megoldásokba. Az alkalmazott modell súlya 51 kilogramm kg és a maximális sebessége 3 méter/másodperc. Az akkumulátorral működő egység maximális hatótávolsága körülbelül 10 kilométer, míg a megengedett legnagyobb hasznos terhe körülbelül 10 kilogramm, ugyanakkor - egyelőre - nincs felfegyverezve.


Az amerikai légierő 2020-ban vetette be először a mesterséges őrző-védő kutyákat a floridai Tyndall légibázison és más légi bázisokon is használja azokat. Jordan Criss őrnagy akkor azt írta: "Pontosan látni fogjuk, hogy a robotkutya mit érzékel a kameráján és érzékelőplatformján keresztül. Kívánság szerint a kutyákhoz csatlakoztatott rádión keresztül szóbeli parancsokat is adhatunk egy vagy több embernek." A gyártó szerint a robotok antennákkal felszerelt miniatürizált kommunikációs platformként is szolgálhatnak a hálózatok gyors kiterjesztéséhez a meglévő infrastruktúrán túl, vagy olyan helyeken, ahol nincs ilyen infrastruktúra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!