Berta Sándor

"Táncolva" kommunikálnak a robotok

A gépeknek a tudósok tanították meg a méhektől átvett módszert földrajzi információk átadására. Egyszerűsége miatt leginkább különböző típusú, egymással egyébként nem összekötött robotok között lehet hasznos, mert csak egy kamera kell hozzá.

A méhek a "faroktáncukkal" jelzik társaiknak, hogy hol találnak nektárban gazdag virágokat. A tudósok ezt használják a robotok kommunikációjában. Az ok egyszerű: az egyes gépek számára valószínűleg kevéssé lenne hasznos, ha eltáncolnák például a saját nevüket, a mozgásminták segítségével azonban vizuálisan is kommunikálhatnak az emberekkel és robotokkal való együttműködésben - például amikor a katasztrófa sújtotta területeken végzett mentési műveletek során nem lehetséges a rádiójeleken keresztüli kommunikáció.

A Marylandi Egyetem és a Bengaluru-i Indiai Tudományos Intézet kutatói a méhek táncát vették mintául. A méhek tánc segítségével jelzik méhtársaiknak, hogy a napfényt figyelembe véve melyik irányban és a kaptártól milyen távolságra vannak a nektárban gazdag virágok. A tánc időtartama jelzi a távolságot. Egyszerűen hangzik, és ez egy hatékony módszer az összetett földrajzi információk átadására. A tudósok a Frontiers in Robotics and AI című szaklapban megjelent Bio-Inspired Vision and Gesture-Based Robot-Robot Interaction for Human-Cooperative Package Delivery című tanulmányukban azt írták, hogy a robotoknak kifejlesztett vizuális kommunikációs rendszernél kamerák rögzítik a képet. A számítógépes képelemzés ezután értelmezi az emberek által tett gesztusokat, valamint a gépek konkrét mozgásmintáit és azok végrehajtási idejét. A robotok irányt és távolságot tudnak közölni a társaikkal.

A tudósok gyakorlati feladatot mutattak be. Például egy raktári dolgozónak szüksége van egy szállítórobotra, hogy elszállítson egy rakományt. Az ember gesztussal közli egy futárrobottal, hogy szüksége van egy szállítórobotra. A gépi hírvivő feladata, hogy megtaláljon egy szállítórobotot és robottánc segítségével megmondja neki, hogy merre menjen. A gépi hírvivő odahajt egy szállítórobothoz és "táncol" egy nyilat, amely abba az irányba mutat, amerre haladnia kell. A nyílnak a távolság megtételéhez szükséges idő jelzi a távolságot. A szállítórobot a kamerarendszeren keresztül felveszi az információt és elindul. A raktárban végzett teszt után a kutatók azt is ellenőrizték, hogy a gesztusokat a masinák mennyire ismerik fel. Az eredmények szerint a gépek 90 és 93,3 százalék között helyesen ismerték fel a gesztusokat.

Kaustubh Joshi, a Marylandi Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője nagy lehetőségeket lát a technológiában és úgy véli, hogy az elég könnyen megvalósítható, mivel a robotok gyakran már rendelkeznek kamerarendszerrel és elegendő számítási kapacitással. A szakember kiemelte, hogy ez a módszer arra épül, hogy az adott modell egy egyszerű kamerán keresztül látható, ezért kompatibilis és skálázható a különböző méretű és konfigurációjú más gépekkel. A technológia alkalmazási területe valószínűleg nem a raktárakban lesz, ahol a robotok kommunikációja rádión keresztül is megoldható, de olyan területeken jól használható, ahol a rádiókommunikáció nem adott. Abhra Roy Chowdhury, a Bengaluru-i Indiai Tudományos Intézet munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a technika hasznos lehet olyan helyeken, ahol a kommunikációs hálózatok lefedettsége nem megfelelő és rendszertelen, például a robotok keresési és mentési műveletei során katasztrófa sújtotta területeken vagy űrsétákat végző robotok esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!