Berta Sándor

Élő emberi bőrrel láttak el egy robotot

Japán kutatóknak sikerült a területen komoly előrelépést elérniük.

A Tokiói Egyetem tudósai élő bőrrel vontak be egy robotujjat. Az alapvető eljárás nem csupán az ujj mechanikai alszerkezetének ad a normál ujjra emlékeztető természetes textúrát, hanem víztaszító és öngyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik.

A szakemberek azért, hogy a bőr a mesterséges ujj körül növekedhessen, először egy hengerbe merítették bele, amely kollagénnel és emberi bőr fibroblasztokkal volt megtöltve. Ez a kötőszövet két fő alkotóeleme. A kutatók ezután ennek a keveréknek a "természetes zsugorodási hajlamát" vették át, így a mechanikai szerkezet "szorosan zárt" lett. Az így megalkotott anyag egységes alapja lett a következő bőrrétegnek, amely az úgynevezett emberi epidermális keratinocitákból áll. A fejlesztőcsapat arról számolt be, hogy az utóbbiak teszik ki a külső bőrréteg kereken 90 százalékát és a robotnak "bőrszerű textúrát és nedvességmegőrző tulajdonságokat" adnak.


Shoji Takeuchi, a Tokiói Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy az ujj kissé "izzadtnak" tűnt. Őt és a kollégáit meglepte, hogy a bőr mennyire jól alkalmazkodott a robot felületéhez. A tudós rámutatott, hogy ezáltal sikeresen vették az első akadályt a teljesen bőrrel bevont gépek kifejlesztése felé vezető úton. A megalkotott réteg kevésbé robusztus, mint az emberi bőr és nem tud sokáig fennmaradni a tápanyagellátás terén tett nagy erőfeszítések nélkül. Ezért a szakemberek a következő lépésben "funkcionálisabb struktúrát" szeretnének beépíteni a robotbőrbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #4
    De Cameron erre is figyelmeztetett, mert pont az első T-800 maradványai miatt kezdett el az amcsi hadsereg/Cyberdyne Skynetet meg terminátorokat fejleszteni. :D
  • Ender Wiggin #3
    Igaz :-D
  • asgh #2
    Klasszikus időhurok: ha nem figyelmeztetett volna, lehet hogy senkinek eszébe se jut. :)
  • Ender Wiggin #1
    Úgy tűnik Cameron hiába figyelmeztetett 40 éve, csakazért is megépítik a T-800-ast...