Berta Sándor

A Boston Dynamics robotkutyája ellenőrzi Hamburg felújításra váró hídját

A következő években a hídon fog járőrözni hatalmas nagyításra képes kameráját használva.

A 3,6 kilométer hosszú hamburgi Köhlbrand-híd 50 éves és néhány esztendő múlva újítják fel. A Boston Dynamics Spot nevű robotkutyája segít az építmény állapotának felmérésében és az esetleges hibák és sérülések feltárásában. A híd napjai már meg vannak számlálva, ugyanis várhatóan 2030 közepéig kicserélik, de addig az állapotát fenn kell tartani.

Spot alkalmazása több mint 100 ezer eurójába került a hamburgi kikötői hatóságnak (HPA), és elsősorban a felmérésben és az épületek belülről történő átvizsgálásában segít. Florian Steffens, a HPA szerkezetvizsgálati osztályának műszaki vezetője kijelentette, hogy a Köhlbrand-híd fővizsgálata átlagosan hat munkás számára három hónapig tart. A jövőben ezt a monoton és fárasztó munkát az elektronikus négylábú fogja végezni. De nem akarnak senkit lecserélni, az építésfelügyelőt is meg akarják tartani.


Kay Smarsly professzor, a Hamburgi Műszaki Egyetem Autonóm és Digitális Építőipari Intézetének vezetője szerint a műszakilag támogatott épületfelügyelet már régóta esedékes. Néhány nagy építmény katasztrofális állapotban van. A szakember kiemelte, hogy nem elég háromévente kalapáccsal és nagyítóval megvizsgálni egy szerkezetet a sérülések szempontjából. Húsz évvel ezelőtt a hídkezelők kinevették, amikor szenzorokkal állt eléjük. Ma éppen ilyen innovatív megoldásokat kérnek tőlük. Ulrich Baldauf, a HPA kutatási és fejlesztési osztályának vezetője örült a megoldásnak. Látott videókat Spotról és természetesen tudni akarta, hogy képes-e azt nyújtani, amit ígért. Nos, eddig nagyon elégedett a robotkutyával és a hatóság a robot intenzív tesztelését tervezi őszig.

A Roboverse Reply informatikai vállalat biztosítja, hogy Spot a lehető legjobban használható legyen a hamburgi kikötőben. Marek Matuszewski menedzser rámutatott, hogy Spotot alapvetően egy táblagéppel távolról vezérlik, de a Köhlbrand-hídon többnyire magától mozog. Gond nélkül tud göröngyös terepen futni, és amennyiben elesik, magától feláll. A 30-szoros zoomkamerának köszönhetően képes felismerni a hajszálnál nem nagyobb repedéseket a falakon. Smarsly ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a robotkutya fejlett, de még nem teljesen autonóm. Az üzemideje 90 perc, utána legalább egy órát át tölteni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!