Berta Sándor

Hatalmas növekedési lehetőségek előtt áll a robotipar

A munkaerőhiány és a koronavírus berúgta az automatizálás motorját, a cégek minden eddiginél többet költenek robotokra.

Minden globális bizonytalanság ellenére a piaci környezet jelenleg nagyon kedvező a robotgyártók számára. A globális eladásaik tavaly 27 százalékkal, 487 000 darabra nőttek a a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) adatai szerint. A robotikai ipar egyszerre több trendből is profitál. A koronavírus-járvány idején az automatizálás sok társaságnak segített fenntartani a termelést, ezért jelenleg hatalmas beruházások történnek ebbe az irányba. Az ellátási láncok problémái miatt sok nyugati nagyvállalat szeretné a termelést közelebb hozni magához, a szakképzett munkaerő hiánya és a magas munkaerőköltségek miatt azonban ez gyakran csak robotok segítségével lesz lehetséges.

A piac első helyén a Fanuc, a másodikon az ABB, a harmadikon a Kuka áll, alig megelőzve a negyedik Yaskawát. De nem nekik áll a zászló, a nehézipari robotok gyártóitól egyre nagyobb részt harapnak ki a kooperatív gépek, mint a Cobotokkal hódító Universal Robots, amely a szegmens 50 százalékát birtokolja, míg a csuklós robotok piaci részesedése fokozatosan visszább szorul. A dánok egyre nagyobb modelleket dobnak piacra, míg az ABB és a Kuka a kis, együttműködő robotok üzletébe nyomul be.

Az igényekre jó példa a szárítógépeket készítő Stela Laxhuber. Az élelmiszer- és papíriparban használt szárítórendszerek ventilátorainak kerekeinek hegesztésére nehéz képzett szakembereket találni. A munkát nagyon pontosan kell elvégezni, de monoton, ami a legrosszabb kombináció. A cég több, mint 20 éve vásárolta meg az első hegesztőrobotját, ami nagyon rossz vétel volt. Thomas Laxhuber jelenlegi cégvezető szerint évekig állt, mielőtt végleg leszerelték, mert a programozása bonyolult volt, minden megrendeléshez át kellett konfigurálni, emiatt az alkalmazottak sem szerették. A mostani új modell viszont 50 perc alatt elvégzi azt a munkát, ami egy embernek öt órájába kerül.


Érdekesek a piaci mozgások is: a kínai Midea tavaly ősszel vásárolta fel teljesen a német Kukát, amely ettől reméli a kitörést az innovációs válságából és új piacokra való belépést. A Kuka kudarcot vallott az autóiparon kívüli új ügyfélcsoportok megszólításában és már régóta nem rendelkezett megfelelő termékekkel ahhoz, hogy új vásárlói csoportokat érjen el. Peter Mohnen vezérigazgató ezzel kapcsolatban elismerte, hogy nem fektettek be elég céltudatosan. A prémium szegmensben lévő robotjaik túl bonyolultak voltak ahhoz, hogy az autóiparon kívüli, közepes méretű ügyfeleket megnyerjék. Ezt korrigálták és a világjárvány alatt összesen 25 új terméket és változatot vezettek be.

2020-ban az eladásaik a koronavírus-járvány és a gyártási nehézségek miatt meredeken visszaestek, a végeredmény 95 millió eurós veszteség volt. Tavaly a vállalatnak sikerült megfordítania a dolgokat, a bevételeik 28 százalékkal, 3,3 milliárd euróra emelkedtek. Bár a működési árrés még mindig alacsony, 1,9 százalékos volt, az augsburgi székhelyű vállalat ismét nyereséges lett. A tendencia idén folytatódik. Az első negyedévben a forgalom 18 százalékkal 853 millió euróra nőtt, az üzemi eredmény pedig 8 millió euróról 19 millió euróra javult. Mohnen szerint elérték a fordulatot, és továbbra is növekedni akarnak.

A korábbi pénzügyi igazgató a kínai Midea általi felvásárlást követően vette át a vezérigazgatói posztot és átszervezte a fejlesztési részleget. A menedzser hangsúlyozta, hogy sokkal hamarabb be kellett vonniuk az ügyfeleket a fejlesztési folyamatba. Mohnent bosszantotta például, hogy ugyan viszonylag korán dobtak piacra egy együttműködő robotot, de azt nem sikerült nagy számban eladni, mert az augsburgi vállalat első terméke túl drága, nehéz és bonyolult volt. Ennek oka egyszerű: elsősorban az automatizálási tapasztalattal és összetett követelményekkel rendelkező nagy ügyfelek számára készült. A következő néhány évben a csoport összes modellje egységes operációs rendszert kap és alapkövetelmény lesz az egyszerű programozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rebekakocsis #6
    "4" már megint az üres locsifecsi. Nem unod még?
  • asgh #5
    #4:

    "Rossz pelda, nallunk meg vannak kozmunkasok."

    Közmunkás != kubikos.

    "De a vilag fejlettebb reszein egyszeruen megszunt a szakma"

    Pontosan erről van szó és mivel ezzel arányosan nem nőtt a munkanélküliség, valójában a gépesítés nem vette el az emberektől a munkát, hanem csak a munka jellegét változtatta meg. A kubikos fia, aki már a gépesített korba született átállt markológép kezelőnek, a hatékonyság növelésével pedig ugyanannyi emberi munkaerő több munkát tud elvégezni.

    Alapjövedelem amúgy nem lesz, az egy fából vaskarika és alapvetően nem a dologtalan tömegek segélyezésére találták ki, hanem az állami közszolgáltatások 100%-os privatizációjára. Azaz amit az állam ingyenes oktatásra, egészségügyre, utaztatásra, stb. költene egyszerűen szétosztja az állampolgárok között, akik ebből a pénzből piaci alapú szolgáltatásokat vesznek igénybe. A koncepció lényege, hogy így az állami szolgáltatások minősége a piaci versenyhelyzetnek köszönhetően javulna.
    Elméletileg, mert gyakorlatilag nyilván nem működne: ha mindenki ugyanannyi pénzzel indulna, akkor a piaci szolgáltatók az alapjövedelem szintjével arányosan emelnék az áraikat, így kevesebb ügyfelet tudnának kiszolgálni nagyobb nyereséggel, a csak alapjövedelemmel rendelkezők pedig szolgáltatás nélkül maradnának.
  • kvp #4
    "Hány kubikost látsz mostanában nyavajogni, hogy a kormány fizessen neki extra munkanélküli segélyt a markológépek és a teherautók miatt?"

    Rossz pelda, nallunk meg vannak kozmunkasok. De a vilag fejlettebb reszein egyszeruen megszunt a szakma, mint ahogy az eppen zajlo 4. ipari forradalom soran meg fog szunni nagyjabol minden konnyen gepesitheto fizikai es szellemi munka. Az embereknek meg majd adnak segelyt, akarom mondani alapjovedelmet. Ha ez keves lesz a megelheteshez, akkor adnak nekik alanyi jogon jaro lakasokat is. Nem lesz olyan magas eletszinvonal amit egy szalagmunkas vagy bolti arufeltolto manapsag megengedhet maganak, de meg mindig jobb mint az utcan aludni. De ez csak a lakossag kb. 95-99%-at erinti, akiknek a munkaja hosszu tavon szepen lassan kivalthato gepesitessel.
  • asgh #3
    #1:
    Anno a folyók szabályozását kubikosok ezreivel végeztették. Azóta van markológép és teherautó. Hány kubikost látsz mostanában nyavajogni, hogy a kormány fizessen neki extra munkanélküli segélyt a markológépek és a teherautók miatt?
  • Cat #2
    "aki abban a szakmában akar majd gürizni."
    Látod, itt a baj. Nem abban a szakmában kell gürizni.
  • RJoco #1
    Lassan ideje lesz a kormányoknak adóztatni a robotokat, hogy a sok munkanélkülit, akiknek a robotok miatt nincs munkájuk, kifizessék.
    A szakképzetlen munkaerő hiányt megfelelő szakképzéssel és megfelelő munkabérrel lehet orvosolni. De amíg nincs megfelelő bérezés, addig nehéz lesz olyan embert találni, aki abban a szakmában akar majd gürizni.