Berta Sándor

Csomagokat állít össze egy új robot

A megrendelt termékek összepakolása részben automatizálható és ezáltal rengeteg idő takarítható meg.

A Noyes müncheni logisztikai cég a robotokra építve jelentős mértékben csökkentette a csomagok összeállításának az idejét. A megalkotott rendszer akár az önálló csomagkiadó állomások és a részben automatizált raktárak létrehozását is lehetővé teszi. Aaron Spiegelburg, a Noyes társalapítója kijelentette, hogy a fejlesztésük egy hat terméket tartalmazó átlagos csomagot 45 másodperc alatt tud összeállítani és kiadni. Marco Prüglmeier, a Noyes másik társalapítója hozzátette, hogy több terméket tudnak kisebb helyen elhelyezni és naponta csupán egy utólagos kiszállításra van szükség, továbbá az árucikkek kiadásakor a rendszerük gyorsabb, mint egy átlagos munkatárs. A rendszer pontos működése egyelőre titkos, idáig a kapcsolódó szabadalmak levédetése zajlott.

A házhozszállítási piac leggyorsabban növekedő szolgáltatói (Flink, Gorillas, Getir) nem másnapra vagy a jövőhétre adnak időpontot, hanem a megrendeléstől számított egy órán belüli kiérkezéssel reklámozzák magukat. Ezt nyereségesen megvalósítani nagyon nehéz, egyes elemzők szerint lehetetlen. Az élelmiszer-kiskereskedelem árrése alacsony, a belvárosi raktárak és a személyzet drága. A munkavállalókra nehezedő nyomás már akkora, hogy a Gorillas alkalmazottai néhány hónappal ezelőtt sztrájkot hirdettek, mert nem bírták tartani a szállítási gyakoriságra és a csomagolási sebességre vonatkozó követeléseket.


Rajtuk segíthet, illetve az ő alkalmazásukat veszélyezteti egy új berendezés. A Handelsblatt megtekinthette a megoldást, amely kívülről egy nagy fehér szekrénynek néz ki, amelynek minden szintjén egy rekesz található. Amint beérkezik egy megrendelés, a szükséges termékeket tartalmazó dobozok odakerülnek a munkatársak elé, akiknek a kijelzőn megjelenő utasításokat kell követniük. A 12 rekeszből egy mindig szabad, ott zajlik a csomagok rendezése. Az egész leginkább úgy néz ki, mint egy kirakósjáték. Nem véletlen, hogy a társaság a 15-ös játékot feltaláló Noyes Palmer Chapman nevét viseli.

A megrendelések részletes elemzése kimutatta, hogy az árucikkek 20 százalékát nagyon gyakran rendelik, míg a többi 80 százalékot ritkán. Az elrendezést intelligens robotok intézik. Minél több gép dolgozik egy-egy szinten, annál gyorsabb a folyamat. Egy optimalizált koncepció keretében a Noyes 1300 árucikket akar körülbelül 50 négyzetméteren elhelyezni. A szükséges teljes rendszer 700-800 modult és 36 robotot tartalmaz, az ára pedig 400 000 euró. A rendszer tetszőlegesen bővíthető és ha egy robot meghibásodik, akár ki is lökhető a sorból, amíg megérkezik a helyettese.

A Noyes leszerződött két expressz házhozszállítást ígérő vállalattal, az egyiküknél már a tesztrendszer telepítése is megtörtént. Joachim Schlichtig, a Viessmann technológiai vezetője a startuppal egy hűtött termékekre alkalmazható változaton dolgozik. Az első prototípus a jövő év elejére készülhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!