Berta Sándor

Az USB Type-C lett az egységes európai töltőszabvány

Olyan döntés született, amire számítani lehetett.

Az Európai Unió már régóta azt szerette volna, hogy a területén csak olyan termékek legyenek kaphatók, amelyeket az USB Type-C csatlakozókon keresztül lehet feltölteni. Az egyes elektronikus eszközökre egységes töltési megoldást megállapító ideiglenes megállapodás célja, hogy fenntarthatóbbá tegye a termékeket, csökkentse az elektronikai hulladék mennyiségét, és megkönnyítse a fogyasztók életét.

Most Andrea Cavazzini, a Zöldek európai parlamenti képviselője, egyben a kapcsolódó európai uniós tárgyalásokat vezető politikus bejelentette, hogy az Európai Unióban 2024 közepétől minden terméknek egységes töltővel kell rendelkeznie. Erről az európai uniós tagállamok és az Európai Parlament képviselői állapodtak meg egymással. A kiválasztott egységes töltőszabvány az USB Type-C lett. A fogyasztóknak tehát egyetlen eszközre lesz szükségük a hordozható elektronikus eszköz legtöbbje töltéséhez, a töltők pedig alkalmazhatók lesznek új berendezések vásárlása esetén is.

Az új szabályozás vonatkozik többek között az okostelefonokra, a táblagépekre, a digitális kamerákra, a fejhallgatókra és a hordozható hangszórókra, továbbá - az Európai Parlament lobbizásának köszönhetően - a laptopokra, a hordozható játékkonzolokra, az elektronikus olvasókra, a billentyűzetekre, az egerekre, a navigációs eszközökre, az okosórákra és az elektronikus játékokra is, ha azok elég nagyok. ( A laptopok tölthetőségét a hatálybalépést követő 40 hónapig kell a követelményekhez alakítani.) Lehetőség lesz az adott termékeket, töltőket és töltőkábeleket külön is megvásárolni.

A vásárlók eldönthetik majd, hogy az új elektronikus berendezéseket töltőeszközzel vagy anélkül kívánják-e megvásárolni. A töltési sebességet harmonizálni fogják a gyorstöltést támogató eszközök esetében is, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy készülékeiket ugyanolyan sebességgel töltsék fel bármely kompatibilis töltővel. A töltők újrafelhasználását lehetővé tevő új kötelezettségek elkerülhetővé teszik a szükségtelen töltővásárlást, ami uniós szinten évente akár 250 millió eurós megtakarítást jelent. A nem használt töltők évente mintegy 11 ezer tonna hulladékot tesznek ki az Európai Unióban.

Az Európai Parlament azt szerette volna, ha az új szabályozás már hamarabb hatályba lép, az európai uniós tagországok ragaszkodtak a hosszabb átmeneti határidőhöz. Az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak még el kell fogadniuk a szabályozást, de ez már csak formaiság. Az Apple előtt két út áll: vagy elfogadja a szabályozást, vagy drasztikus lépéshez folyamodik és teljes mértékben lemond a töltőkről. Az utóbbi esetben a termékek töltése vezeték nélkül történhet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Agyturbinikusz #2
  És mint lenni szokott, 5 éven belül az USB-C sávszélesség már nem lesz elegendő, és kezdődik Minden előről.
 • RJoco #1
  Én tényleg nem értem, hogy mi ez a mizéria.
  Ma már minden probléma nélkül lehet olyan fali aljzatokat, hosszabbítókat kapni, amik rendelkeznek töltésre alkalmas USB aljzattal.
  Inkább ezen eszközök fejlesztését gyorstöltés funkcióra és elterjedését kellett volna erősíteni/támogatni.
  Gyakran már most sem kapok töltőt a készülékekhez, csak egy kábelt, aztán dugjam, ahova tudom.
  Az egyedüli előnye talán az lesz, hogy nem kell a kábelek készülék felőli végére figyelni, ha az embernek sikerült minden készülékét USB-C csatlakozósra cserélnie.