Berta Sándor

A francia technológiai ipar támogatja az új gazdasági csúcsminisz­tériumot

A helyi ágazat örül a szaktárca bővítésének, de vannak aggályai.

Az új francia kormány egy "szuper gazdasági minisztériumot" hoz létre és az elképzelés azonnal pozitív fogadtatásra talált a helyi technológiai ipar képviselőinek körében. Annak viszont egyáltalán nem örültek, hogy Cédric O, eddigi digitális ügyekért felelős francia miniszter távozik a posztjáról. A politikus 2019 és 2022 között töltötte be a pozíciót Édouard Philippe és Jean Castex miniszterelnökök kormányaiban, de március elején bejelentette, hogy lezárja a politikai karrierjét és visszatér a magánszektorba. O komoly hírnevet szerzett azáltal, hogy jó tárgyalópartnernek bizonyult a francia digitális ökorendszer kiépítésének kérdésében.

Arról szintén vita van, hogy jobb lenne-e, ha megmaradna a külön korlátozott jogkörrel rendelkező digitális minisztérium vagy a területet helyezzék inkább a gazdasági és a pénzügyminisztérium vagy a miniszterelnök irányítása alá. Érdekesség, hogy O nem támogatta egy teljes jogkörű digitális minisztérium létrehozását, hanem egy olyan gazdasági és technológiai csúcsminisztérium kialakítása mellett állt ki, amely minden szükséges jogosítvánnyal rendelkezik.

Bruno Le Maire lett az új gazdasági, pénzügyi, ipari és digitális szuverenitásért felelős miniszter. A cím Emmanuel Macro francia elnök azon szándékát fejezi ki, hogy hangsúlyozza a francia és az európai autonómiát és függetlenséget ezen a területen. Yann Lechelle, a Scaleway francia felhőszolgáltató vezető kiváló hírnek nevezte a kinevezést, míg Maya Noel, a France Digitale startup ügyvezetője pozitív jelnek, amely azt bizonyítja, hogy a digitalizálás és különösen a startupok a gazdaság középpontjában vannak. A szuverenitás ugyanakkor addig lehet jó, ameddig a növekedés logikájához kapcsolódik és nem fordul önmagába. A France Digitale egyike azoknak a szervezeteknek, amely a teljes digitális minisztérium létrehozása mellett érveltek. Ugyanakkor Noel hangsúlyozta, hogy egy ilyen szaktárca sosem lehet öncélú.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!