Berta Sándor

Technológiai szankció­csomagot sürget Moszkva ellen Lengyelország

Súlyosbodhat Oroszország IT-iparának a helyzete.

A RMF FM lengyel rádióadó arról számolt be, hogy Varsó az Európai Unió Tanácsának heti ülésén további szankciók mellett érvelt. Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes a WELT am Sonntagnak azt taglalta, hogy Lengyelország a hetedik uniós szankciócsomag bevezetését szorgalmazta Oroszország ellen, beleértve a technológiai export tilalmát is. A javaslat szerint az új csomag megtiltaná az európai technológiák, köztük az úgynevezett kettős felhasználású termékek Oroszországba történő exportját.

A politikus hozzátette, hogy megpróbálják meggyőzni az európai partnereiket, hogy vezessenek be további szankciókat Moszkva ellen. Az európaiaknak ebben az esetben összehangoltan kell fellépniük. "Fenn kell tartanunk a nyomást és határozottabban kell fellépnünk az orosz bankokkal és az orosz propaganda- és dezinformációs csatornákkal szemben" - tette hozzá Przydacz. Przydacz az egyik legaktívabb és nemzetközileg legelismertebb lengyel diplomatának számít. A minisztériumban a biztonság- és keleti politikáért felelős, beleértve a szomszédos országokkal, Fehéroroszországgal és Ukrajnával való kapcsolatokat is, így központi szerepet játszik a jelenlegi válságban.

S, hogy hogyan nézhet ki egy új csomag? Teljesen le akarják állítani az európai technológiaexportot Oroszországba, amely természetesen magában foglalja a katonai célokra felhasználható polgári termékeket is. Przydacz itt elsősorban a kettős felhasználású árukat veszi célba, de ha a fogalmat tágan határozzák meg, akkor szinte minden ipari termék vagy alkatrész beletartozhat, hiszen egy teherautó gumiabroncsai vagy fékrendszerei egy katonai szállítójárműhöz is felhasználhatók. A lengyel külügyminiszter-helyettes emellett úgy vélte, hogy erőteljesebben kell fellépni az orosz bankok és az orosz propaganda- és dezinformációs csatornák ellen.

A helyzet már most sem jó Oroszországban, hiszen az AMD és az Intel egyaránt leállította az oda irányuló chipszállításokat, a helyi IT-ipar pedig arra készül, hogy az ország elleni szankciók hosszú távon megmaradhatnak. Próbálnak alternatívákat keresni, például az elsősorban Kínában és Oroszországban működő Dannie nevű szerződéses gyártó bejelentette, hogy az orosz belföldi piacot olyan saját alaplapokkal látja el, amelyek x86-os központi egységeit a kínai Zhaoxin gyártja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
 • Armagedown #6
  Megbuggyantak lengyel testvéreink.
 • Ellaberin #5
  Nem kellett piszkálni az oroszok egyes példányait. putin elvtárs hatalomra kerülése óta próbálja visszaállítani a totális egyszemélyes diktatúrát, addig is sírva nosztalgiázott, hogy nem belezhet ki bárkit, mint KGB vezető korában.

  Amióta meg kezében van a gyeplő módszeresen szeparálja el magát és talpnyalóit a világtól. Jól beleverték az agya helyére úttörő meg kisz éveiben, amit aztán a kgb-ben véglegesen, hogy mindenki ellenség, aki nem a tükör.
  Nyilván kellett hozzá aza fajta félelem is, hogy az usa bekebelezi a dácsáját, mind ettől függetlenül olyan mennyiségű pénzt lopott el az orosz emberektől és helyezte ki az oligarcha hálózatába magának, hogy azt elképzelni se lehet.

  Módszeresen építette fel az új birodalmát először csendben kgb-s módszerekkel behálózva a világot, nyájasan, mintha olyan hülye lenne, mint jelcin. Megvezetve a full EU-t ezzel szépen energia függőségbe vezetve, mártva - mi velünk az élen, nálunk még az alapok is meg voltak, vannak.

  Első lépésként a búza termelését futtatta fel, méghozzá olyan szintre, hogy a világ legnagyobbjai közé lépett, elképesztő gyorsasággal.

  Majd egyre hangosabban ide-oda csapva gyakorolt, aminek a Krím elfoglalása volt egyfajta utolsó főpróbája és a birka világ még mindig úgy volt vele: Vigye csak legalább lenyugszik; ki tud menni a Földközi tengerre, csendben marad.

  De már akkor kellett volna az a szankció áradat, ami most kap, meg ekkor kellett volna EU szinten leválni - első sorban nekünk, de a potrohos pincsi benyalta, hogy ő mekkora üzleteket köt, észre sem vette, hogy az a szájában nem gumicukor, hanem méretes ph.sz -, sürgetni a többirányú ellátást. Minden energiaforrás elérhetőségének sugarasítását, minden tagország fele. Mit építettek a németek is ? Közvetlen gázvezetéket oroszországból...
  Az EU képtelen egyként gondolkodni, minden diplomatája a saját pecsenyéjét sütögeti, sütögette, most meg lesnek, mint a luki-nyúl. És ez még csak a kezdet; "Közeleg a tél!" - hogy behozzak egy sűrű halott mondatot, ami most itt van a valóságban is.

  A végleges jel szerintem az volt, amikor a világ előtt lekapcsolták magukat az internetről, ha valakinek addig nem volt tiszta mire készül, ekkor már le kellett volna essen. (Korábban már a pénzügyi világ lekapcsolásának a feltételeit is megteremtette, ne mondja semmilyen pénzügyi szakember, hogy ezt nem látták - ja pardon, a mi "szakembereink" biztos nem, mert még be is engedtük diplomata érinthetetlenséggel egy bankon keresztül az EU-ba a fél kgb-t, grat potrohos, megint benyaltad!)

  Tehát az önellátás nem az EU-s bajusz húzogatás miatti, mindinkább előre eltervezett módszeres készülés, némi világuralmi törekvéssel keverve. Utóbbi alá adta az apropót Ukrajna nacionalizmusa - igen van nekik is felelősségük, még ha igazából nehéz is megítélni ki kezdte. De ez persze egy ilyen HÁBORÚra és NÉPÍRTÁSra nem jogosíthat fel senkit!

  Az az igazi probléma, hogy putinnak mindegy, hogy nem sikerült három nap alatt lerohannia Ukrajnát, bevenni Kijevet, az idő neki dolgozik. És azért sütögetik még a háború tüzénél az emberi máglyarakásokon a pecsenyéjüket olyan államok, mint kína, északkórea még suttyomban akár india is, stb. Ez pedig azt eredményezte, hogy a rubel erősödik, nesze nektek EU-s Culture Clubb-ok, izé pénzügyi jósdák.

  Persze lehet pont sürgeti az idő, mert már a hetedik x-t tapossa és még sem vonulhat be úgy a történelembe, hogy ne ő legyen az évszázadokig emlegetett orosz vezető. Legalább egy kis bekezdés helyett a történelem könyvben több oldalnyi olvasmány legyen. Vagy a hogyan tört ki a III.Világháború önálló kötete.

  Minden esetre már most visszalökte a hidegháború sötét korszakába a világot, ahonnan békében is 3-4 évtized kell kilábalni. Én már éltem két évtizedet abban és már a kilábalásban voltam benne inkább, de azt se kívánom vissza....
  Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2022.06.23. 16:06:32
 • Tetsuo #4
  Miért, szerinted fényes jövő előtt áll Európa vagy konkrétabban az EU? Szerintem kb. mindent ellenkezőleg csinál, mint ahogy kéne. Brüsszel úgy viselkedik, mint az Egyesült Államok huszadrangú vazallusa vagy mint egy öngyilkosságra készülő félkegyelmű.
 • barret #3
  Én is mondom! Addig piszkálták az oroszokat,hogy mindenből önellátók lettek.Ellenben a függő EU-val...Jön lassan a tél... Gáz lesz! Ja nem,gáz lesz...Nem véletlenül cserélik le mindenhol a vezetőket,saját emberre...
 • opinion #2
  Ha te mondod... :D
 • Sydra #1
  Európa bebiztosít magának egy további több tíz éves recessziót. Csak így tovább!
  Ezek az európai vezetők mind retardáltak. :D