Berta Sándor

A saját chipfejlesztés felé fordul Oroszország

Moszkva egyre inkább megpróbál függetlenedni a nyugati világtól és ez a törekvés a kiszabott szankciók miatt csak felerősödött.

A Moszkvai SPARC Technológiai Központ (MCST) 2020 júniusában megalkotta az Elbrus-8CB típusú nyolcmagos processzorát, amelynek a maximális órajele 1,5 GHz. A központi egység jelentős mértékben különbözik az AMD és az Intel CPU-itól. Nemrég mind az AMD, mind az Intel leállította az Oroszországba irányuló chipszállításokat, míg az orosz processzorok gyártását Kínába helyezhetik át, így kerülve meg a szankciókat.

Most a The Register arról írt, hogy az orosz IT-ipar arra készül fel, hogy az ország elleni szankciók hosszú távon megmaradhatnak és ezért egy olyan szuperszámítógép-platformot akar megalkotni, amely lehetővé teszi a nyugati CPU-któl való fokozatos függetlenedést. A legtöbb nagy teljesítményű rendszer jelenleg az Intel termékeit használja. A bevezetett szankciók elleni egyik megoldást a gőzerővel fejlesztett RSK Tornado nevű szuperszámítógép-referenciarendszer lehet, amely az x86-chipeket fokozatosan az Elbrus processzorokkal váltják ki. Az új platform akár 104 szervert is összekapcsolhat egy rendszerré. Az RSK Tornado ugyanakkor csak vészmegoldásnak tekinthető, mivel az Elbrus CPU-k teljesítménye elmarad az Intel termékeinek a teljesítményeitől.

Érdekesség, hogy a Sberbank korábban azzal kísérletezett, hogy legalább a megoldások egy részét lecseréli a saját fejlesztésű chipekre, azonban gyorsan kiderült, hogy azok teljesítménye nem megfelelő. Moszkva ezért nehéz helyzetben van, hiszen a nagy teljesítményű számítógépekről nem tud és nem is akar lemondani, mivel azok kellenek például az ipari folyamatok megtervezéséhez vagy a haditechnikai fejlesztésekhez. Amennyiben nem akar nagyon lemaradni a globális versenyben, akkor nem engedhet meg magának komoly csúszásokat. Az majd idővel kiderül, hogy a saját fejlesztésű rendszerek segítséget jelentenek-e és ha igen, milyen mértékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #6
    Én csak poén szintjén elolvasom az index blogot, hogy is mondjam, nem csoda, hogy ott tartanak ahol.
    Egyszerűen semmi nyoma3az együttműködésnek, toleranciának, vagy minimális együttérzésnek.
    Minden MO.-n lakónak külön ország kellene mert annyira nagy a baj, de szerintem ezt ki lehet vetíteni az egész keleti blokkra.
  • tom_pika #5
    Még több politikával átszőtt hozzászólást, fikázást és gyűlölködést! Felvilágosult, kultúrált közösségben ebből soha nem lehet elég!!
  • duke #4
    Gondolom az elso vasarlo a magyar allam lesz. És majd elmagyarazzak, hogy miert elkerulhetetlen hogy orosz szamitogepeket hasznaljunk.
  • Agyturbinikusz #3
    Nem az a kérdés a mai világban, hogy meg e lehet csinálni, hanem az, hogy mennyi időbe fog telni.
    Mert lehet 100 év kell nekik, míg elérik a 2022-es csúcs szintet.
  • lammaer #2
    Esetleg dolgozhatnának azon is hogy leválasszák az országukat a kontinensről azt éljenek valahol magukban a szigetükön ahol nem kell "rettegniük" a nyugati inváziótól. Faszkalap orosz vezetés...

    Látszik hogy a valósághoz közük nincs, maguk is elhitték azt - élén Putlerrel - hogy ők gazdasági meg katonai nagyhatalom, holott egy lófütty korrupt szétrabolt harmadikvilágbeli teljesitményű banánköztársaság az egész...
  • kvp #1
    Sajat architekturat barki tud fejleszteni, de legyartani jelenleg csak par helyen lehet a vilagon es az oroszok szamara ez jelenleg csak es kizarolag Kina lehet, mivel Tajvan es Delkorea kiesik, az USA-t es az EU-t nem is emlitve. Kinabol meg amugy is lehet olcso processzorokat es mikrovezerloket venni, sajat fejlesztes nelkul is. Mar ameddig hajlandoak adni. Sajat felvezetoipar nelkul az oroszok ugyanugy fuggenek Kinatol ahogy az EU fugg a koreai es tajvani gyaraktol.

    ps: Oroszorszag nagyon le van maradva a globalis versenyben. Ahogy urhajozasban a 60-as evekbol szarmazo technologiakat hasznaljak, ugy a sajat elektronikai fejlodesuk is megallt a 80-as evekben. Minden modernebb technologia joreszt kulfoldrol jott.