Berta Sándor

Orosz alaplap készült kínai processzorokkal

Az egyik gyártó egyedi megoldással próbálkozik. Az Intel tíz évvel ezelőtti termékeinek színvonalát tudja előállítani az orosz ipar, egy régi VIA-licenc alapján.

Az AMD és az Intel egyaránt leállította az Oroszországba irányuló chipszállításokat, április közepén pedig kiderült, hogy a helyi IT-ipar arra készül fel, hogy az ország elleni szankciók hosszú távon megmaradhatnak és ezért egy olyan szuperszámítógép-platformot akar megalkotni, amely lehetővé teszi a nyugati CPU-któl való fokozatos függetlenedést. A gőzerővel fejlesztett RSK Tornado nevű szuperszámítógép-referenciarendszernél az x86-chipeket fokozatosan az Elbrus processzorokkal váltják ki.

Az elsősorban Kínában és Oroszországban működő Dannie nevű szerződéses gyártó most bejelentette, hogy az orosz belföldi piacot olyan saját alaplapokkal látja el, amelyek x86-os központi egységeit a kínai Zhaoxin gyártja - erről írt a Habr orosz IT-hírportál. Ki kell emelni, hogy a Dannie főként kamerákat, ipari vezérlőket és egyéb okos eszközöket állít elő, ez a termék csak a kínaiakkal való meglévő együttműködése ügyes kihasználása. A profilbővítés lehetővé teszi a nyugati technológiák iránti igény részbeni fedezését.

A Dannie új terméke az MBX-Z60A típusú Micro-ATX-es alaplap, amelyet a Kaixian KX-6640MA típusú CPU-val való működésre terveztek. A nyolcmagos processzort 16 nanométeres gyártási eljárással készítik és a maximális órajele 2,7 GHz. A kínai x86-os CPU-k VIA-licenc segítségével készülnek. A Kaixian KX-6640MA nem rendelkezik harmadszintű gyorsítótárral, viszont a másodszintű gyorsítótár 4 megabájtos, ugyanakkor nem támogatja a multithreadinget sem. A Habr szerint a processzort már most is alkalmazzák az orosz piacra szánt laptopokban. Az MBX-Z60A alaplap két PCIe-x16- és egy M.2-slotot kínál, valamint ellátták WLAN/Bluetooth-csatlakoztatási lehetőséggel, négy SATA-3- és hat USB Type-A-porttal, továbbá Ethernet-, VGA-, Displayport- és HDMI-csatlakozókkal.

A konfiguráció főként vállalati, irodai feladatok megoldására alkalmas, játékra nem. Tesztek alapján a chip nem túl gyors, még az okostelefonokba szánt processzorok is jobb eredményeket mutatnak. Asztali téren a 2009-es Intel Core 2 Quad Q8400 színvonalán van, többmagos verzióban akár a 2011-es Intel Core i5-2500 szintjét is elérheti. Persze a szankciók miatt ezek csak elméleti lehetőségek, míg a kínai beszállítást ezek nem érintik. A cég havonta több tizezer ilyen alaplapot képes gyártani, de amennyiben az igények indokolják, a mennyiség bővíthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #57
    Itt a hiba, auto korrekt, érzelmi akart lenni.
    Elnézést az érintettek nevében.
  • Agyturbinikusz #56
    Volt kitől tanulni mester, köszönöm az elismerő szavakat.
    Akkor hívjuk vallásnak és ez lesz a biblia hozzá?
    Vagy még fejlődnöm kell?
  • Tetsuo #55
    Iszonyúan sok baromságot bele tudsz süríteni egy hozzászólásba. Gratulálok, ha ez volt a cél.
  • Agyturbinikusz #54
    Rendben, legyen úgy ahogyan ti szeretitek.
    Ne felejtse el az úr, a 3.-at nem tudom mivel vívják, de a 4.-et tuti botokkal és kövekkel fogják.
    Hajrá, mert minden sosem létezett nemzetállam ugyan azt a propagandával nyomja: ez a világ legjobb legegyedibb országa, és mindenki más el akarja taposni, mert az még jobb és még egyedibb.

    Tudod amikor a vallás azt mondja, hogy ha nem ebben a vallásban hiszel akkor pokolra kerülsz, és ugye több mint 1 vallás van. Vagyis MINDENKI pokolra kerül mert legalább egy másik vallás azt mondta.
    Sok sikert.
  • Agyturbinikusz #53
    Látod, ott a hiba, én nem értelmi képességet írtam.
    Legközelebb jobban figyeljj!
    Mert elég sok jelenlévő sajnos tényleg egy kő.
  • peterx #52
    Meg most ki a fene bízna a NATOban ha a vezető állama köztudottan imád mindenki belügyébe beavatkozni meg kioktatni.. nem értem, hogy ezt senki nem fogja fel aki úgy odavan USA-ért.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.05.24. 18:22:56
  • peterx #51
    Amit nem értesz, hogy amint NATO tagállam lesz egy ország bármit telepíthet a saját területén, bármikor a jövőben, bármilyen retorzió nélkül mert védi az 5-ös cikkely. Megígérhetnek fűt fát az oroszoknak, hogy jófiúk lesznek és "csak" védelem miatt kell az 5ös cikkely miatt, de valóságban utána azt csinálnak amit akarnak. A 1997-es határokhoz való visszavonulása a NATOnak csak egy blöff volt, szándékosan teljesíthetetlen követelés Putyin részéről, hogy eladja a népnek az ukrán támadást, mert a köznép nem fogja érteni, nem fog foglalkozni mélyebben a témával vagy az ország jövőjével, hogy valójában miért fontos Ukrajnát semlegessé tenni, ugyanígy az orosz kisebbségek védelme is csak ürügy.

    A másik pedig, hogy lehet egy rakéta 1000 km-re és 50 km-re is a határtól, VAN különbség nem is kicsi, másodpercekben mérhető ami gyakorlatilag a határon van potenciális atomtöltet esélytelen ellene védekezni és Moszkva is elég közel van ott egy rakétának. Egy 1000 km-re lévőnél már van percekben mérhető táv ami ellen van megfelelő védelem is.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2022.05.24. 18:09:22
  • lammaer #50
    +1, látható hogy az orosz az nem képes változni.

    Ékes példa az, hogy az orosz katonák ugyanúgy fosztogatnak, lopnak és ölnek mint ahogy annó nagyanyám mesélte a második világháborúban, amikor jöttek felszabadítani. Vittek mindent ami mozgott, erőszakoltak ha éppen kedvük tartotta, egy csürhe volt az egész (amiben persze benne volt az ukrán is)

    És nézzük meg, majdnem 80 évvel később, ha az orosz katona beteszi valahova a lábát uyanezt csinálja. Elviszi b+ a lisztet a kamrából, meg ellopják a traktorokat, járműveket, lövik le a civileket, erőszakolják a nőket, és közben hazudnak hazudnak hazudnak, mert azt se fogják fel hogy mostmár minden nagyon jól látszik pl fentről.

    Mint valami neandervölgyi banda... én nem tudom ez genetikai, vagy egyszerűen ezek igy vannak szocializálva...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.05.24. 17:04:15
  • lammaer #49
    "oroszoknak nem hiányzik hogy még Ukrajna is rá irányított NATO rakétákkal vegye körbe. Olyan mintha a szomszédom 0-24be csőre töltött puskát akarna tartani rám (a többi "szomszédom" mellett mint Balti államok, USA, stb.). "

    Ez a putyini narrativa, te meg megetted.

    Most pedig vedd elő a guglit, és nézz már utána, hogy hány NATO tagállamból irányulnak rakéták Oroszország területére. Nem kell messzire menni, mi mint NATO tagállam, vajon mi az istennel fenyegetjük oroszországot? Vagy a románok, szlovákok, lengyelek vagy bárki más a környéken.

    Ez a egy bődületes ostobaság, hogyha egy ország NATO tag lesz, akkor hirtelen telerakják oroszországra irányított ballisztikus rakétákkal meg atomfegyverekkel. Eleve ott kezdődik, ha a csapásmérő fegyvereket nem kell a szomszédba telepíteni, több 1000 km-es hatótávolságuk van.

    Az a fenyegetés amire ő gondol, az egy elavult doktrina, a határon felsorakoztatott sok tank meg katona, ami látjuk hogy "remekül" működik. Nincs már ilyen hogy ütközőállamok meg hasonlók - pl az hogy neki ott van Beloruszia közte meg az agressziv NATO országok között nem állít meg semmiféle rakétacsapást amitől úgy retteg a marhája.
  • ostoros #48
    Amit a nyugat mondott a németekre, a keleti hordákról, azt ugyanúgy mondták a szovjetekre is. És a nácik is mondták ugyanezt a szovjetekre, köztük a magyar fasiszta sajtó is. Szóval akkor most mi a helyzet, csak igaza volt a nyilasoknak, amikor keleti hordáztak, most meg egyet értesz velük, esetleg blődség volt akkor is és most is?