Berta Sándor

Csehországban "veszélyesek" lettek a Kaspersky szoftverei

Az orosz biztonsági céget is nehéz helyzetbe hozzák az európai uniós szankciók.

2017 szeptemberében betiltották a Kaspersky Lab termékeinek használatát az amerikai kormányhivatalokban. Az indoklás az volt, hogy a moszkvai székhelyű Kasperskyre befolyást gyakorolhat a Kreml és ezért a vírusirtó szoftvereinek telepítése amerikai kormányzati hivatalokban veszélyeztetheti az Amerikai Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

A Cseh Nemzeti Kiber- és Internetbiztonsági Ügynökség most a társaság vírusirtóinak és más termékeinek a használatától óvott mindenkit. A hivatal azzal érvelt a figyelmeztetés kiadása mellett, hogy az európai uniós szankciókkal sújtott orosz vállalatok nem tudják frissíteni a programjaikat, így az ügyfeleik az eddiginél sokkal jobban ki vannak téve a lehetséges kibertámadásoknak.

Karel Rehka, az ügynökség igazgatója elmondta, hogy a figyelmeztetést óvintézkedésként adták ki és különösen azokat a beszállítókat érinti, akik az aktuális gazdasági szankciók miatt nagyobb valószínűséggel nem tudják teljesíteni a kötelezettségeiket. Adam Koudela, a XEVOS cseh IT-cég képviselője hozzátette, hogy azok, akik a Kaspersky Lab megoldásait választották, általában azzal indokolták a döntésüket, hogy az orosz társaság adta a legolcsóbb árajánlatokat és ez az elmúlt években a Kaspersky Lab nyilvánvaló stratégiája volt.

A legnagyobb cseh betegbiztosítónak számító VZP néhány nappal ezelőtt jelezte, hogy a biztonsági aggályok miatt nem fogja alkalmazni a Kaspersky Lab biztonsági szoftvereit. Egyébként felmerült az a gyanú is, hogy a Kaspersky Lab a programjait arra használja fel, hogy az ügyfelei digitális infrastruktúráit kikémlelje vagy szándékosan lerombolja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!