Berta Sándor

Egyre keresettebbek a mobil robotok

A rugalmasan használható, önállóan dolgozó gépek népszerűsége folyamatosan nő.

Az Interact Analysis nevű brit piackutató cég az elemzésében kimutatta, hogy tavaly jelentős mértékben növekedett az autonóm mobil robotok (AMR) és a vezető nélküli szállítórendszerek (AGV) piaca. A kiszállított rendszerek száma 2021-ben 70 százalékkal nőtt és elérte a 100 000 darabot. E mennyiségből 82 000 volt AMR, míg 18 000 AGV. A befolyt bevétel 36 százalékkal emelkedett, míg a kiszállított megoldások értéke közel 3 milliárd dollár volt. Az autonóm mobil robotok értékesítéséből 1,6 milliárd, míg a vezető nélküli szállítórendszerek eladásából 1,3 milliárd dollár folyt be.

A piackutatók arra számítanak, hogy a gyártók 2025-ig 640 000 AMR-t és 43 000 AGV-t fognak kiszállítani a vállalatokhoz. 2025-ig a teljes kiszállított mennyiség megközelíti majd a 2 millió darabot és a két legnagyobb célország Kína és az Amerikai Egyesült Államok lesznek. 2021-ben Kínába került a mobil robotok 40, míg az USA-ba a 25 százaléka. A szakemberek szerint az autonóm gépek népszerűsége minden olyan országban emelkedni fog, ahol magasak a munkavállalókkal kapcsolatos terhek, alacsony a munkanélküliség és elterjedt az elektronikus kereskedelem. Ennek okai a rugalmas alkalmazhatóság, a költséghatékonyság, a skálázhatóság, valamint az, hogy ezek a rendszerek rendkívül sok ágazatban használhatók - a logisztikától kezdve az elektronikus kereskedelmen át az autóiparig.


Kisebb súlyok mozgatásával járó feladatokat, mint például a nyersanyagok a gyártósorra történő eljuttatását, vagy a késztermékek minőségellenőrzésre való leszállítását, már világszerte végeznek a robotok, de egyre többen szeretnének olyan AMR-eket, amelyek nagyobb teherbírással rendelkeznek, és akár képesek kiváltani a villástargoncák vagy raklapemelők használatát is. Emellett a mozgó platformokra szerelt együttműködő robotkarral rendelkező mobil manipulátorok is egyre népszerűbbek, mivel számos vállalat várja el a robottól azt, hogy több helyen, szélesebb körű feladatokat hajtson végre, ami végső soron azt jelenti, hagy nagyobb értéket lehet kinyerni az automatizálási beruházásból.

A mai legjobb AMR-ek képesek megtanítani magukat bizonyos feladatok elvégzésére, amire költséges és időigényes programozás nélkül korábban nem lett volna lehetőség. Az MI jelentős mennyiségű számítási teljesítményt követel meg, ami az AMR fejlesztőknek egyre nagyobb mértékben áll a rendelkezésükre. Így lehetőség nyílik arra, hogy a robotok még gyorsabban ismerjenek fel tárgyakat és helyzeteket. Ma a fejlett AMR-ek MI-re támaszkodnak például a munkadarabok még precízebb azonosítása és a közlekedésnél a biztonságos manőverezés során, mindezt pedig kisebb energiafogyasztás mellett teszik.


A mobil robotok nagy előnye, hogy nincs szükségük komoly infrastruktúrára, így a vállalatok akár mindössze egy robot megvásárlásával is könnyedén belevághatnak az automatizálásba. Azonban amint újabb robotokat szeretnének telepíteni, módot kell találni csatlakoztatásukra és kezelésükre. Jelenleg – és még egy ideig – ez a wi-fi-n múlik. Sajnos azonban a legtöbb wi-fi infrastruktúra nem úgy épült meg, hogy ilyen szintű adatmegosztást tegyen lehetővé. Amint az 5G széles körben is bevezetésre kerül, az így létrejövő erősebb és robosztusabb számítástechnikai infrastruktúra újabb szintre fogja emelni az AMR-ekben rejlő lehetőségeket, melynek köszönhetően a vállalatok egyszerre kezelhetik hatékonyan robotok tucatjait vagy akár százait is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)