Berta Sándor

Jobban irányíthatók a Nemzetközi Űrállomáson dolgozó robotok

A gépek egy különleges algoritmussal az eddiginél biztonságosabban és precízebben végzik a tevékenységüket.

Hrishik Mishra, a Bécsi Műszaki Egyetem doktorandusza egy olyan algoritmust fejlesztett ki, amelynek a segítségével biztonságosan és precízen vezérelhetők a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) alkalmazott Astrobee nevű miniatűr, kocka alakú lebegő segédrobotok. A gépeket azért alkották meg, hogy segítsék és egyszerűbbé tegyék a fedélzeten dolgozó űrhajósok munkáját, szabadon mozognak az ISS területén és akár önállóan is elvégeznek bizonyos kísérleteket a mikrogravitációs feltételek mellett. Mindezt Hrishik Mishra megoldása tette lehetővé.

A doktorandusz jelenleg a Bécsi Műszaki Egyetem Automatizálási és Szabályozástechnikai Intézetében (ACIN) a disszertációját készíti és eközben a Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR) számára is dolgozik. Az utóbbi munka részét képezi az MIT és a NASA együttműködésének, amelynek keretében az Astrobee robotokhoz készítettek vezérlési koncepciót. Ez utóbbit először tesztelték a Nemzetközi Űrállomáson, méghozzá sikeresen. Ahhoz, hogy a vezérlés működhessen, mindenekelőtt pontosan ismerni kellett a gépek pozícióit és állapotát.

A Hrishik Mishra által megalkotott algoritmus képes megbecsülni a robotok aktuális helyzetét, megállapítja, hogy az objektum mozgása megfelel-e az elvárásoknak vagy vannak-e esetleg eltérések. Amennyiben az utóbbi a helyzet, akkor kompenzálható az üzemzavar azért, hogy továbbra is biztonságos legyen az ISS-n belüli tevékenység. Az algoritmus ehhez egyrészt a képfeldolgozásból, másrészt a vezérlési modellből származó információkat alkalmazza.

Az első kísérletekre január 25-én került sor egyetlen Astrobee bevonásával, majd ezt követte február másodikán egy nagyobb kísérlet, amelynek során a robotnak önállóan kellett megközelítenie egy célpontot. Az eredmények több mint biztatók voltak. Hrishik Mishra rámutatott, hogy az összesen elvégzett 20 kísérletből 19-ben az algoritmus korrekt módon végezte a feladatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!