Berta Sándor

Egyelőre jegelik az elektrosokkos drónprogramot

Az eszköz fejlesztése az elmúlt hetekben a tengerentúli iskolákban végrehajtott vérengzések után merült fel.

Az Axon Enterprise (a korábbi Taser International) - amely elektrosokkos robotrepülőgépet tervezett az amerikai egyesült államokbeli oktatási intézményeknek - jegelte a projektjét, miután a saját belső etikai tanácsa vehemensen tiltakozott az elképzelés ellen. A 12 tagú testület 9 tagja ráadásul ki is lépett a tanácsból.

Az Axon egy olyan elektrosokkot alkalmazó pilóta nélküli légi járművet akart készíteni, amely egy akár 12 méter távolságban lévő célpontot is hatékonyan le tud küzdeni. A fegyver nem halálos és a segítségével kiiktathatók ámokfutók, és a remények szerint így meg lehet akadályozni halottak és sebesültek tucatjait eredményező lövöldözéseket. Rick Smith, az Axon első embere hangsúlyozta, hogy egy ilyen rendszer éves költsége 1000 amerikai dollár.


A belső etikai tanács azért tiltakozott, mert a kívánsága ellenére jelentek meg a sajtóorgánumokban az előzetes tervek és a testület tagjait csak a drónrendszer lecsupaszított változatáról tájékoztatták. Eredetileg a technikát kizárólag a hatóságok alkalmazták volna, nem pedig közvetlenül az iskolák. A The Guardian rámutatott, hogy az etikai tanács már ezt az elképzelést is támadta és a 12 tagból 8 a korlátozott rendőrségi felhasználás ellen szavazott, mert attól tartott, hogy a robotrepülőgépek felerősíthetik a faji egyenlőtlenségeket, tovább korlátozhatják az emberek magánszféráját és később a pilóta nélküli légi járműveket akár halálos fegyverekkel is felszerelhetik. A legutóbbi iskolai vérengzések után azonban az Axon mégis a program folytatása mellett döntött.

Barry Friedmann, az etikai tanács korábbi tagja kiemelte, hogy kétséges lenne, hogy az iskolákban működne-e a projekt, hiszen a drónok nem tudnak berepülni a zárt ajtókon. Smith a Redditen azt taglalta, hogy tudja, hogy őrült ötletnek tűnik a pilóta nélküli légi járművek elhelyezése az oktatási intézményekben, de nem lehet őrültebb egy újabb iskolai mészárlásnál. A menedzser úgy vélte, hogy különleges nyílásokat lehetne kialakítani a drónoknak és azok így bejuthatnának a folyosókról az osztálytermekbe. Most viszont a tanács többségének a visszalépése miatt jegelték a programot és inkább a más csoportokkal való együttműködésekre összpontosítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!