Berta Sándor

Drónok láthatják el a tengeri szélerőmű­parkokat

A pilóta nélküli légi járművek megkönnyíthetik a létesítmények logisztikai ellátását.

A Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR) Repülés Rendszertechnikai Intézete és az EnBW energiaellátó konszern közös projektet indított Upcoming Drones Wind Farm (UDW) néven, amelynek keretében a két fél azt tanulmányozza, hogy miként lehetne a robotrepülőgépeket felhasználni a tengeri szélerőműparkok ellátására, kiválthatnák-e az alkalmazott hajókat, a helikoptereket és darukat, illetve tehermentesíthetik-e a karbantartásokat végző szakembereket.

A szélerőművek átvizsgálására már most is alkalmaznak drónokat, de azok kis méretűek és kifejezetten a vizsgálatok elvégzésére lettek megalkotva. Ráadásul az általuk szerzett tapasztalatok nem vihetők át a nagyobb méretű pilóta nélküli szállítójárművekre. Sebastian Cain, a DLR intézetének munkatársa szerint az utóbbiaknak több száz kilogramm súlyt kell továbbítaniuk és lehetővé kell tenniük a karbantartást végző személyzet elszállítását is. Azonban ezek a lehetőségek még kis mértékben vannak kipróbálva.

A programnak választ kell adnia arra a kérdésre, hogy a robotrepülőgépek milyen feltételek mellett használhatók észszerűen a szélerőműparkok területén. De ugyanígy fontos az is, hogy miként lehet információkat cserélni a drónok és a szélkerekek között és milyen biztonsági és egyéb szabályozásokra van szükség. Cain hozzátette, hogy a cél az, hogy a pilóta nélküli légi jármű maga számítsa ki a legjobb útvonalat, tudnia kell, hogy melyik útvonalak a biztonságosak és el kell kerülnie a működő szélkerekek mögötti turbulenciákat.

Az EnBW számos szélerőműpark működtetési tapasztalatával rendelkezik, amelyek hasznosíthatók. A kapcsolódó Offshore Drone Challenge (ODC) projektben pedig a robotrepülőgép-gyártók és -szolgáltatók lehetőséget kapnak a termékeik bemutatására, s a technológiai partnerek is profitálhatnak a kutatási eredményekből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ha embereket is szeretnenek szallitani, akkor az mar nem egy dron, hanem egy vtol repulogep amit keresnek es egesz mas biztonsagi szabalyok ervenyesek ra.

    Hozzatennem, hogy tipikusan ilyen feladatokra lenne idealis az Avatar SA-2 Samson-ja vagy a Bell X-22 / Nexus-a.